Gremo v hribe
Menu
Bine Žalohar

V rubriki »Gora ni nora« bodo posamezniki, ki so kakor koli povezani s slovenskimi gorami (in teh je veliko) delili svoje »najljubše«. Kar tako, za zabavo, morda za navdih in zato, da pričnemo na enem mestu združevati ljudi dobre volje, poštenega srca in radostnega duha. Tiste, ki po turi radi spijejo Laško. Tiste, katerih karakter sooblikuje preživljanje časa v hribih in gorah.

BINE ŽALOHAR

34-letni freeride smučar oziroma po domače prosti smučar iz Kranja. Kot mlad fantič je z domače Planine dnevno migriral na Triglav. Pa ne na tistega v Julijcih, pač pa v kranjski nogometni klub, ki nosi ime po našem najvišjem vrhu. Žoga in »speglane« zelenice ga, za razliko od Josipa Iličića, kolega iz kranjske soseske, niso do konca začarale. Izbral je hribe in gore. Najprej se je odpravil na lokalni Jošt, z druščino kultnega MTB Kranj je »pofural« vse lokalne in regionalne »trejle«, tekmoval je v gorskokolesarski disciplini spust. Hkrati je deskal na snegu, kasneje je prestopil na smuči. Smučal je in smučal, tudi tekmoval. Pohvali se lahko z naslovi državnega prvaka v disciplinah snežni park (slopestyle), skoki prostega sloga (big air), snežni žleb (half pipe) in prosto smučanje (freeride). Mimogrede je, na temo metodike in tehnike smučanja prostega sloga, diplomiral na Fakulteti za šport in poučeval smučanje doma, v Avstriji, Švici, Franciji, na Japonskem in v Avstraliji. Pa hkrati smučal in smučal. Pa smučal in smučal. Med drugim tudi z Elbrusa, Mont Blanca in lani marca tudi s Triglava. Načrtov za prihodnost pa ima Brencl, tako ga kličejo prijatelji, še več kot dovolj. »Med adrenalinom in zdravo pametjo,« pravi član Alpinističnega odseka Kranj. »Se vidimo v hribih, plezališčih, na gorskem kolesu, bordu in smučeh?« Seveda, te spremljamo, Bine!      

Dihanje svežega zraka je …

svoboda, ki nam jo nudi naše čudovito naravno okolje.

Kateri je vaš najljubši letni čas?

Zima. Tu nimam v mislih koledarske zime, pač pa zimske razmere. Ko je pri nas poletje, je na južni polobli zima. Torej je jasno, kam me kdaj vleče …  

Na kaj pomislite, ko zagledate Triglav?

Na gnečo.

(No, gneče pa na našem najvišjem vrhu ni bilo letošnjega marca, ko se je Bine v družbi alpinističnih in smučarskih kolegov Andraža Šparovca in Mateja Mejovška uspešno lotil prav posebnega izziva. Povzpeli so se na vrh in nato odsmučali v dolino, … op.p.) #alwaysgoodtimes

Se spominjate svoje prve ture?

V zelo lepem spominu mi je ostal moj prvi zimski vzpon in nato spust z Viševnika. Star sem bil dobrih dvanajst let. Spremljala sta me gorskokolesarska prijatelja Aleš Komovec in Sandi Betoncelj. Spustil pa se nisem s smučni pač pa s snowboardom. Lepi spomini!  

Katera je vaša najljubša slovenska planinska destinacija?

Triglavski konec z dolino Vrat in dolino Krme. Pa Zahodne Julijce imam rad. Niso naši, so pa blizu.

Katera je vaša najljubša slovenska planinska koča?

Koča pri Triglavskih jezerih, ki se nahaja med Dvojnim jezerom in umetnim jezerom Močivec. Zakaj? Odgovor je preprost. Zaradi oskrbnice Vanje.

Kaj je na turi vedno v vašem nahrbtniku?

Prva pomoč, alu folija, sveča, čelna svetilka, rezervna oblačila, kapa in rokavice ter voda in hrana. Kadarkoli, pozimi in poleti. Potem pa seveda še vsa potrebna tehnična oprema, ki pa je odvisna od ture na katero se odpravljam. 

Kaj se najbolj prileže, ko osvojite vrh in kaj, ko je tura zaključena?

Ko je tura zelo težka, na koncu potrebujem pet minut samo zase. Samorefleksija. Če pa gre za bolj vsakdanjo turo, pa si ob zaključku v dolini s prijatelji ob klepetu privoščimo osvežilno energijsko pijačo ali pivo.

Neja Pavlica Secceda 1

S kom ste najraje v hribih?

S prijatelji. Na srečo imam ogromno prijateljev in znancev, tako da se v hribe skoraj nikoli ne odpravim sam. Če pa že odidem sam, so to seveda krajše destinacije.

Vas je v hribih kdaj strah in česa?

Poleti me je najbolj strah strel in neviht, pozimi pa plazov.

Česa v hribih nikoli ne počnete?

Ne smetim. Nikoli. Tako in drugače. Torej, hribi niso prostor za takšno ali drugačno veseljačenje. Hribi so primarno namenjeni avtohtonemu živalskemu prebivalstvu in mi smo lahko samo srečni, da tam lahko kakovostno preživljamo prosti čas. Spoštujmo to!

Kaj je za vas popoln dan in kako izgleda?

Bistvo je v notranjih občutkih. Enkrat je to lahko smučanje po pršiču, spet drugič čudovit sončni zahod. Odvisno od situacije …

Katera je vaša najljubša planinska pesem ali pesem, ki vas spominja na hribe?

Je nimam, res ne. Tudi Kekca ne bi izpostavljal (smeh, op.p.).

Vaš (najljubši) planinski moto?

V gore odidi le, če si izzivu kos, dobro pripravljen in spoštuješ naravo!

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvišjega vrha Karavank, Stola (2236 m), je namreč sapo jemajoč. Razgledna destinacija visoko nad Ljubljansko kotlino je dostopna po lahki planinski poti, zato se za obisk in prenočevanje v koči, odloča tudi vedno več družin.

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvišjega vrha Karavank, Stola (2236 m), je namreč sapo jemajoč. Razgledna destinacija visoko nad Ljubljansko kotlino je dostopna po lahki planinski poti, zato se za obisk in prenočevanje v koči, odloča tudi vedno več družin.

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.