Gremo v hribe
Menu
Benjamin Črv

V rubriki »Gora ni nora« bodo posamezniki, ki so kakor koli povezani s slovenskimi gorami (in teh je veliko) delili svoje »najljubše«. Kar tako, za zabavo, morda za navdih in zato, da pričnemo na enem mestu združevati ljudi dobre volje, poštenega srca in radostnega duha. Tiste, ki po turi radi spijejo Laško. Tiste, katerih karakter sooblikuje preživljanje časa v hribih in gorah.

BENJAMIN ČRV

Štiriindvajsetletnik iz Gozd Martuljka je bivši slovenski reprezentant v smučarskem teku. Med drugim je sedemkrat nastopil na tekmah svetovnega pokala in dvakrat na svetovnih prvenstvih. Nazadnje marca letos v nemškem Obersdorfu. Nekaj dni kasneje, po tekmah alpskega pokala na domači Pokljuki, je Atomicove tekmovalne »dilce« postavil v kot. Seveda za užitek še vedno rad teče na smučeh. Njegova domača Zgornjesavska dolina je za to aktivnost idealna. Tako kot tudi za tek v naravi, kolesarjenje, turno smučanje in pohodništvo. Vse to so namreč Benjaminove priljubljene aktivnosti s katerimi ostaja v dobri formi. V odlični formi pa je tudi v virtualnem svetu, skrbi namreč za družbena omrežja Turizma Kranjska Gora. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn ...

Pa še nekaj: Benjamin je trasiral pot iz Mojstrane v Planico na našo zaključno veselico. »Malenkost drugačna je, kot jo morda že poznate. Zanimiva, atraktivna. Poteka po stezicah in delno po asfaltu. Brez skrbi, bo ustrezno označena, ne boste se izgubili!» zagotavlja Benjamin in dodaja, da se že veseli pohoda in pa zaključnega dogodka v Nordijskem centru Planica, kjer je leta 2019 postal državni prvak na tekaških rolkah. 

Dihanje svežega zraka je…

… moj način sproščanja.

Kateri je vaš najljubši letni čas?

Glede na to, da sem smučarski tekač prav gotovo zima. Tudi kar se hribov tiče je to zima, ki se je že veselim.

Na kaj pomislite, ko zagledate Triglav?

Zame je to simbol slovenstva. Seveda sem ga nekajkrat že osvojil. Letos sicer še ne, imam pa vzpon v načrtu za konec meseca septembra.

Se spominjate svoje prve ture?

Kot otrok sem s straši veliko zahajal v hribe. Zelo dobro se spomnim prvega osvojenega dvatisočaka. To je bila 2014 metrov visoka Debela peč nad dolino Krma oziroma Pokljuškimi gozdovi. Gre za najvzhodnejši dvatisočak Julijskih Alp.

Katera je vaša najljubša slovenska planinska destinacija?

Mala Mojstrovka nad Vršičem po Hanzovi poti na kakšen lep jesenski večer. Ko ni gneče in nazaj grede ujamem lep sončni zahod.

BC2

Katera je vaša najljubša slovenska planinska koča?

Planinski dom v Tamarju. To pa zato, ker smo včasih veliko tekli na smučeh v Tamarju in se pozno popoldan, ko se je že začelo temniti, v domu pogreli ob toplem čaju. Lepi spomini. Iz Planice do Tamarja je dobrih 5 kilometrov, tako da bodo v soboto tisti, ki bodo imeli dovolj energije z lahkoto skočili še v Tamar.

Kaj je na turi vedno v vašem nahrbtniku?

Na ture največ hodim z lahkimi tekaškimi nahrbtniki. V nahrbtniku nikoli ne manjka energijska ploščica ali pa kos domačega peciva.

Kaj se najbolj prileže, ko osvojite vrh in kaj, ko je tura zaključena?

Na vrhu mi zadostuje lep razgled in pa tisti lep občutek, ko je fizično napornejši del poti za teboj. Po turi pa osvežilna gazirana pijača.

S kom ste najraje v hribih?

Zelo rad grem sam. Sicer pa s prijatelji in pa z bratom Vilijem, ki je še vedno aktiven smučarski tekač. Zaenkrat mu na počasnejših trening še lahko sledim. Vsekakor bom delal na tem, da mu bom še dolgo lahko sledil in bom še naprej pravi »sparing partner« …

Vas je v hribih kdaj strah in česa?

Najbolj me je strah drsečih predelov. Ko je na skali pesek. Same višine pa se ne bojim.

BC3

Česa v hribih nikoli ne počnete?

Nikoli ne precenjujem svojih sposobnosti. Vem, kaj lahko in kaj ne. Menim, da so hribi tisti prostor, ko vseeno moramo biti v neki coni udobja in uživamo. Izzivanje je povsem nepotrebno …

Kaj je za vas popoln dan in kako izgleda?

V gorah so najlepši sončni vzhodi in pa sončni zahodi. Kar se mene tiče gremo v hribe torej zelo zgodaj ali pozno popoldan.

Katera je vaša najljubša planinska pesem ali pesem, ki vas spominja na hribe?

Kot otrok sem rad poslušal Avsenike. Večina njihovih pesmi me spominja na hribe, pa dobro voljo in super vzdušje, ki pritiče hribom.

Vaš (najljubši) planinski moto?

V življenju je najbolj pomembno to, da se »mamo fajn«!

BC

»Fajn« se bomo zagotovo imeli to soboto, ko gremo iz Mojstrane v Planico. Z nami bo tudi Benjamin. Morda skupaj skočimo še v Tamar. Tokrat peš, pozimi pa na tekaških smučeh ...

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.