Gremo v hribe
Menu
krim ljubljana v4

Sva šla na malo teraso, končala pa na Krimu!

20 avgust • Dogodki

Tukaj s te male terase, sredi Ljubljane, ta hip lahko bi dosegel Krim z roko. Greva? Pa sva z nebotičnika odšla, (ne)daleč stran od ponorelega sveta. Še bližje sonca in modrega neba …

Južni čuvaj Ljubljanskega barja. Ljubljanski Olimp. Ljubljanski vremenski prerok. To so vzdevki, ki se držijo 1107 metrov visokega vrha, ki se ga vidi skorajda vsepovsod iz prestolnice in bližnje okolice. Še najbolje pa prav z vrha Nebotičnika, zato ni slučaj, da je omenjen tudi v zimzeleni odi stolpnici visoko nad našim glavnim mestom.

Krim naslovna

Z mestnega vrveža stare Ljubljane do izbrane izhodiščne točke v neposredni bližini Podpeškega jezera, v vasi Jezero, sva se vozila dobre pol ure. Parkirišče, ki je med vikendi polno, je na lep, sicer vroč in soparen poletni delovni dan skorajda prazno. Tudi na poti gneče ni. Prav nasprotno. Par zelo hitrih trail tekačev, pa nekaj babic in dedkov z vnučki, ki pa se jim nikamor ne mudi. Počitnice pač. Ker so to območje za svoje vzeli tudi medvedi, si tu pa tam na glas zažvižgava, da ne bi presenetila kakšnega kosmatinca, zgoraj omenjeno melodijo Belih vran. Mimogrede skočiva še do vhoda v Ledeno jamo v bližini vasi Planince. V zimskem času voda v njej zmrzuje in jamo okrasi z ledenimi kapniki, ki se tam zadržijo do pozne pomladi. V preteklosti so ta led vaščani celo uporabljali za hlajenje živil. Si predstavljate? Žvižganje za vsak slučaj se izkaže za nepotrebno. Kot pravi Karmen, ki je oskrbnica Koče na Krimu že četrto sezono, je medveda srečala, iz avtomobila, zgolj dvakrat. Tudi Špela iz uigrane petčlanske posadke koče, ki je na prost dan do vrha za kondicijo in užitek prikolesarila z Vrhnike, v smehu zatrjuje, da je bojazen odveč.

0,0 % osvežitev, po gibanju še odlična gibanica in čisto prava turška kava na sončni terasi pred kočo. Neprecenljivo! Dopoldanski vzpon na Krim tekom tedna? Vsekakor. Nasmejana Špela pred spustom pomaha v slovo, kmalu se odpraviva za njo. Navzdol gre hitreje. Za konec še osvežilen skok v Podpeško jezero. Lep dan in nov osvojen vrh, ki vodi do nagrade. #RoadToŠmohor2020

S priznanji in prestižnimi nazivi Krimko pa bodo nagrajeni tudi vsi pohodniki, ki se bodo na Krim vzpenjali od letošnjega prvega šolskega dne pa vse do 4. aprila prihodnje leto. V tem obdobju bo namreč potekala zdaj že tradicionalna Krimkomanija. Otroci do štirinajstega leta bodo morali za priznanje na vrh v tem obdobju priti najmanj petkrat, odrasli pa desetkrat. Za prestižni naziv zlati Krimko pa se bo potrebno še malenkost bolj potruditi. Vas mika? Prijave so že odprte, vabljene so tudi ekipe in vodniki v družbi štirih šapic. Podrobnosti najdete v razpisu na tej povezavi, za vse dodatne informacije pa vam je simpatična ekipa z vodjem projekta, Mihom Perkom, na čelu na voljo prek sodobnih komunikacijskih kanalov. Še bolj pa bodo veseli vašega obiska, pa vam v živo razložijo vse podrobnosti in še kakšno zanimivo anekdoto iz preteklih sezon popularne Krimkomanije. ˝Vabljeni že to soboto, ko bo znova zelo pestro v okviru projekta Gremo v hribe. Čaka vas brezplačna Laško 0,0 % osvežitev in pa druženje z vrhunskimi športniki. Po julijskem obisku deskarja Roka Marguča, nas bodo tokrat obiskali košarkarji KK Zlatorog. Se vidimo!˝ nam z vrha Krima maha nasmejana Karmen in pohodnike opozarja, da naj se ob vzponu ne pozabijo vpisati v Knjigo zaveze za strpno in solidarno družbo. S podpisom boste namreč tudi vi prispevali k prizadevanjem za dober namen in zdravo življenje, kar je moto vseh aktivnosti projekta Gremo v hribe.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.