Gremo v hribe
Menu
ukaj2 v2

Pomah z vrha: Breda Lorger, Planinski dom na Šmohorju

25 september • Dogodki

V rubriki ˝Pomah z vrha˝ predstavljamo posameznike oziroma posameznice, ki vodijo ekipe koč ali domov, ob katerih se bomo vse do zadnje septembrske sobote zbirali v okviru največje planinske družbeno odgovorne akcije v Sloveniji.

Breda Lorger nam maha s Šmohorja, kjer bomo jutri v družbi vrhunskih slovenskih športnikov zaključili enajsto sezono gibanja Gremo v hribe. Da priprave potekajo po načrtih smo preverili v sredo. Breda & ekipa so nared za zaključno dejanje sezone. Se vidimo na Šmohorju? Že jutri ali pa morda kdaj kasneje?  ˝Naj bo sonce ali sneg, gremo na Šmohor ždet,˝ pravi Rok Marguč. Se strinjamo. Gremo …

  • Kako bi nekoga, ki v petek popoldan išče idejo za vikend pobeg iz doline, prepričali, da je vaš Planinski dom prava izbira?

Eden izmed adutov je naša kulinarična ponudbo. Ob sobotah in nedeljah je še posebej pestra. Do našega doma vodijo urejene in dobro označene poti, ki so primerne za vse. Tudi starejši in tisti najmlajši pohodniki bodo uživali v vzponu. Pa kolesarji? Prav tako. Cestni in gorski. Vsak najde svojo pot, na vrhu pa smo vsi eno …

2

  • Koliko članov šteje posadka v domu?

V uigrani Lorgerjevi posadki sta poleg mene še hčerki Karmen in Klara, pa zeta Drago in Aljaž. Pa občasno še kdo. Prijatelji in družina. Smo vsestranski. Klara je med drugim pevka v ansamblu Vihar, ˝muskontar˝ je tudi Drago. Tako da se prilagodimo in nastopamo v različnih vlogah. Kot kuharji, natakarji, vzdrževalci, glasbeniki …

ukaj3

3

  • Jed, s katero se planinci pri vas najraje okrepčajo?

Gobova juha v kruhovi skodelici ter ocvrte perutničke z zelenjavo so ˝gratest hits˝ med vikendi. Med tednom kraljujejo jedi na žlico, pa štruklji in zavitki. Prihajajo hladnejši meseci. Pečenica z zeljem bo kraljica!   

ukaj4 v3
  • Nam lahko zaupate še kakšno zanimivo planinsko anekdoto?

Pred dobrim tednom dni nas je obiskala živahna skupina upokojenk. Pa zagledajo tablo z napisom ˝ Ko si tukaj pa zaukaj˝. In se jim je ˝odpeljalo˝! Veseli nas, da takšna malenkost lahko tako dobro vpliva na razpoloženje gostov. Naj dodam, da je za tablo in še nekaj označb (parkirišče za kolesa, odlagališče za pohodne palice, …) poskrbel naš redni gost Miha. Pa tudi za nekaj prelepih spominkov, ki so na voljo našim gostom. 

  • Pa najbolj znan obiskovalec ali obiskovalka? K vam skoči tudi kak VIP-ovec?

V okviru akcije Gremo v hribe smo gostili rokometaše in košarkarje za katere navijamo v dolini. Sama prepoznam tudi številne narodno-zabavne glasbenike. Družina Klinc, pa družina Galič, širši javnost najbolj prepoznavna pa je pevka Irena Vrčkovnik.

  • V 45 domovih Zlatorogove transverzale ponosa so obiskovalcem, za prostovoljni prispevek, na voljo tudi trajnostni spominski kozarci z napisom posamezne koče. Tudi v vašem, seveda. Koliko kozarcev ste prodali?

Petsto unikatnih kozarcev je že dobilo nove lastnike. Dobro gredo v promet …

  • Kako dobro pa poznate preostalih 7 koč in domov, kjer je bilo v okviru naše akcije pestro vsako soboto?

Bila sem na Mrzlici, Mariborski koči  ter na Nanosu. No, tudi Triglav sem že osvojila, če se lahko pohvalim.

Z Bredo smo zaključili letošnjo sezono ˝Pomah oskrbnika˝. Dogajalo in godilo se bo še naprej! Ojoj, ne, nismo pozabili na vprašanje oskrbniškega para z Nanosa. Ja, Petar in Barbara, v hišnem čaju na Šmohorju je tudi šmohorska lipa. Vabljena!

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.