Gremo v hribe
Menu
Naslovka v2

Odštevamo do začetka naše zadnje letošnje avanture

16 september • Dogodki

Še dva dneva nas ločita od zaključnega dejanja naše dvanajste sezone. In še tretjič letos se vračamo na Gorenjsko. Po dveh uspešnih druženjih v bohinjski občini se naša zelena karavana seli v občino Kranjska Gora.

Še dva dneva nas ločita od zaključnega dejanja naše dvanajste sezone. In še tretjič letos se vračamo na Gorenjsko. Po dveh uspešnih druženjih v bohinjski občini se naša zelena karavana seli v občino Kranjska Gora. Tokrat je ne bomo mahnili na enega izmed prelepih vrhov, pač pa nas bo pot do cilja v Nordijskem centru Planica vodila po »Gremo v hribe trailu«! Skorajda skozi celotno občino, ki leži ob vznožju Julijskih Alp in Karavank, v ožjem območju Triglavskega narodnega parka.

Do arene zaključnega dogodka pod kultno planiško velikanko se bomo lahko odpravili iz treh izhodišč v občini Kranjska Gora. Tisti, ki se bodo na 21 kilometrov dolgo pot odpravili izpred Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani bodo videli največji del občine, ki jo sestavlja deset naselij. A tudi tisti, ki bodo na naš »trail« vstopili v Gozd Martuljku ali v občinskem središču v Borovški vesi (tako se je nekoč tudi uradno imenoval danes eden najbolj prepoznavnih slovenskih krajev, Kranjska Gora), bodo na deset oziroma petkilometrski poti do cilja imeli kaj videti. Vsekakor pa se bodo v Zgornjesavski dolini nadihali svežega zraka. »Prepričana sem, da bodo pohodniki pri nas preživeli lep sobotni dan. Kot slišim, nekateri najbolj zvesti obiskovalci vaših dogodkov k nam pridejo že jutri in odhajajo v nedeljo, tako da bodo imeli še več časa za iskanje mirnih kotičkov in uživanje v živahnih doživetjih Julijskih Alp. Naj se torej avantura prične!« vabi Mojca Mežek, predstavnica za odnose z javnostmi Turizma Kranjska Gora s katero smo se pogovarjali na osrednjem kranjskogorskem trgu, kjer bo v soboto tudi tretja vstopna točka na pot do Zlatorogovega kraljestva v Planici.

Občina na tromeji z Avstrijo in Italijo, predvsem ožje območje okrog starega vaškega jedra Kranjske Gore, pa smučišče, jezero Jasna, Vršič in Planica so slovenskemu gostu kar dobro poznani. Seveda pa se pri vas da videti in odkriti še precej več. Naši pohodniki bodo v soboto na poti iz Mojstrane v Planico v tem smislu vsekakor privilegirani. Imate zanje kakšen koristen namig? Skrit biser (ali več njih) na poti?

Me veseli, da bo zaključek te čudovite akcije, ki promovira varno hojo v hribe, tokrat prvič pri nas. Izbrali ste čudovito pot, marsikaj lepega je ob njej. Že izhodišče v Mojstrani ob Slovenskem planinskem muzeju, ki je arhitekturna atrakcija. S pestro ponudbo vedno znova navduši, domače in tuje goste. Najlepši del poti je definitivno v Gozd Martuljku, kjer uzremo Špikovo skupino in se sprehodimo proti izhodiščni točki za Martuljško sotesko, ki vodi do Martuljških slapov. Obisk le-teh priporočam za kak drug dan, saj je do brunarice v eno smer približno 45 minut hoda. Od brunarice lepa povezovalna pot vodi tudi do jezera Jasna …

Super ideja za »povratek« tekom jeseni, tokrat res ne smemo preveč zaiti s poti …

Res je. No, pa se torej vrnimo na »našo pot«, ki vodi na zaključno veselico v Planico. Pohodniki se bodo na informacijskih tablah lahko seznanili tudi z zgodovino območja. Nedavno smo postavili nekaj dodatnih, na katerih so predstavljeni dosežki hribolazk, alpinistk, ki so osvajale Špik. Je pa zanimivost, že sama po sebi, asfaltirana kolesarska oziroma pešpot po kateri vodi del poti. Po tej poti je namreč vse do leta 1966 vozil vlak, ki je povezoval Ljubljano s Trbižem. S tem vlakom se je v Planico na smučarske skoke odpravljalo ogromno navijačev. Bodite pozorni na zanimive mostove, ki so ostanki stare železnice. Pa na ohranjene stare kozolce in zaščitene rastline. Te v tem trenutku še cvetijo. Naravni habitat na poti je zares zelo dobro ohranjen.

Prek središča Kranjske Gore in Podkorena bo pohodnike pot nato vodila v bližino Zelencev. Predlagam krajši ovinek (ne bo vam vzel veliko časa) in ogled tega čudovitega rezervata z dvema jezercema in izvirom Save Dolinke. Skratka, marsikaj lepega lahko doživite na poti iz Mojstrane do Planice. Pa še mnogo idej za prihodnje izlete boste dobili …

Druga vstopna točka naše poti je v središču Kranjske Gore. V neposredni bližini osrednjega trga je tudi Turistično informacijski center Kranjska Gora.

Drži, par korakov stran, na Kolodvorski, ob dvorani Vitranc. Dobrodošli od 8. pa do 16. ure. Pohodniki pri nas lahko dobijo zemljevid destinacije na katerem si potem zabeležijo vse poti in točke na katere se bodo morda vračali tekom jeseni in seveda kasneje. Na zalogi imamo seveda tudi dovolj koristnih nasvetov za raziskovanje okolice.

Pa tisti, ki še razmišljajo o rezervaciji namestitve in podaljšanem vikendu …

Na naši spletni strani je rezervacijska platforma na kateri so predstavniki turističnega gospodarstva, ki z nami zelo dobro sodelujejo. Ta platforma obstaja že dalj časa, bolj zaživela pa je lani. Domače platforme so se namreč v tem specifičnem obdobju izkazale za uporabniku bolj prijazne in fleksibilne, prilagodljive trgu. Nekaj prostih namestitev je še na voljo. Smo pa bili v začetku septembra ob vikendih polno zasedeni, predvsem zaradi dogodkov v Kranjski Gori in okolici. Nazadnje smo gostili tradicionalni kolesarski Juriš na Vršič, pa vedno bolj popularni Gony Pony in gorski tek na planiško velikanko. Pretekli vikend je pri nas bivalo tudi ogromno motoristov, ki so obiskali Harley Davidson festival na avstrijski strani Karavank, ob Faaker Seeju (Baško jezero).

Veseli nas dejstvo, da bomo tokrat gostili tudi zaključni dogodek vašega gibanja Gremo v hribe. Pohodniški turizem je za nas namreč še kako pomemben. Zadnjih pet let se vse bolj osredotočamo tudi na  poletni del sezone. Pohodniške poti so dobro označene, urejene in vzdrževane. Enako velja za kolesarske poti, pa vse bolj priljubljene ferate. Trenutno jih je pet (v Gozd Martuljku in Mojstrani), ena je v pripravi. Vseskozi nadgrajujemo ponudbo.

Ena glavnih atrakcij destinacije pa je planiški zip line …

Vsekakor. Gre za najstrmejši zip line v Evropi, dosežena hitrost je kar do 90 km/h. Ob tem užijete čudovite razglede na Veliko in Malo Ponco.

Poletno sezono, kar se dogodkov tiče, počasi zaključujete.

Pred nami je, prvič, dogodek Gremo v hribe v Planici, naslednji vikend bo na sporedu še Julian Alps Trail Run s cilji vseh preizkušenj v Kranjski Gori. S poletnim delom sezone smo zadovoljni. Vračajo se tudi tujci, predvsem iz nemško govorečih in vzhodnoevropskih trgov. Tudi Nizozemci, ki so za razliko od prej navedenih bolj zadržani. Ogromno ponudnikov v naši destinacije je prejelo Green & Safe znak, ki potrjuje zagotavljanje vseh standardov in predvsem občutek varnosti v teh specifičnih časih, ki jih zaznamuje korona.

Vsi obiskovalci in gostje v Kranjski Gori lahko opravijo tudi antigenski hitri test covid-19.

Vsak dan med 7.00 in 9.00 zjutraj ter med 18.00 in 20.00 zvečer v mobilni hišici na velikem parkirišču pod smučiščem v neposredni bližini policijske postaje Kranjska Gora. Za večje skupine, po dogovoru, opravljamo tudi PCR testiranje.

Za konec še vaš namig za jesenski izlet …

Vsekakor vse pohodnike, ki se bodo udeležili sobotnega dogodka vabim, da se jeseni še vrnejo, saj je ta letni čas pri nas čudovit. Eden izmed najbolj slikovitih jesenskih pohodov je tisti iz Vršiča na Slemenovo Špico, kjer se bohotijo macesni v čudoviti zlati barvi. Sicer pa je jesen primerna za nižje ležeče cilje, saj bodo v visokogorju po vsej verjetnosti že zimske razmere. Karavanška stran je sončna in jeseni zelo prijetna …

Naj ob tej priložnosti povem še, da bomo oktobra predstavili raziskavo, ki je pri nas potekala junija. Gre za raziskavo »Gozd pozdravlja«, predstavljeni bodo zdravilni učinki gozda in narave, ki obdaja Kranjsko Goro. 

Zelo hitro bodo tu krompirjeve počitnice in nato zima …

Se že aktivno pripravljamo na zimo, upamo da bo radodarna s snegom. Seveda bosta vrhunca med drugim svetovna pokala v alpskem smučanju v Kranjski Gori in smučarskih skokih v Planici, aktivno pa se že pripravljamo tudi na nordijsko svetovno prvenstvo, ki bo v Planici leta 2023. Obnavlja se potrebna infrastruktura, gradijo se krožišča za boljšo pretočnost, pripravljajo se marketinške kampanje. Že konec meseca bomo na osrednjem kranjskogorskem trgu postavili odštevalnik, ki bo opozarjal na ta veliki dogodek. Skratka, pestro je. Se vidimo v soboto!

Foto: Gremo v hribe in Arhiv Turizem Kranjska Gora (Bogomir Košir, Aleš Krivec)

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.