Gremo v hribe
Menu
Orlek 1170

Ko so lipe cvetele in bil je lep dan

16 julij • Dogodki

Dobra glasba, pivo, hrana in šport.

Kje? Na Šmohorju. Sicer ne majski, kot v eni izmed njihovih uspešnic prepevajo Orleki, pač pa julijski. Na krilih funk-punk-polka-rock klasik izvrstnih glasbenikov iz zasavskih rudarskih revirjev je na tretjo julijsko soboto ob planinskem domu na Šmohorju uživalo prek petsto pohodnikov in kolesarjev. Ob pivu in odlični hrani za katero je skrbela uigrana ekipa oskrbnice Brede, se je »after party« četrtega dogodka letošnje serije Gremo v hribe zavlekel vse do poznih popoldanskih ur, mnogi udeleženci planinskega žura na Šmohorju pa so zabavo nadaljevali tudi zvečer, na legendarnem festivalu Pivo in cvetje v Laškem.

Na Šmohor

S Planinskim društvom Laško in Kolesarskim klubom Laško. Mimogrede, letos mineva 100 let od ustanovitve PD Laško, 70 let od odprtja planinskega doma na Šmohorju ter 110 let od smrti Laščana Frana Orožna, ustanovitelja Slovenskega planinskega društva. Kolesarki klub Laško seveda nima tako dolge tradicije, a na kolesarskem zemljevidu so že zavidljivih 15 let.

Pripravljeni, pozor, zdaj!

Nekaj pred 9. uro zjutraj se je pred laško športno dvorano Tri Lilije začela zbirati pisana druščina »gremovhriboskih« pohodnikov. Nekaj minut potem so zagrizli v hrib. Pod vodstvom štirih vodnikov so se na podlagi trenutne pohodniške forme kmalu (ja, prvi vzpon je zelo selektiven) izoblikovale štiri skupine, ki so jo v pogovornem tempu mahnile proti vrhu. Eno izmed njih je vodil Jurij Videc, predsednik PD Laško. »Seveda nam je v čast, da smo že trinajsto sezono del gibanja Gremo v hribe. Menda je Šmohor celo edini, ki je priljubljeni dogodek doslej gostil prav vsako leto. Prepričan sem, da bo tudi letos na našem vrhu še kako pestro! Za deželo, kjer je doma Zlatorog, se to pač spodobi,« nam je ob vzpenjanju samozavestno lep dan napovedal predsednik lokalnega planinskega društva, ki ima ta hip dvesto članov, v najboljših časih pa so jih imeli celo okrog šeststo. »Veseli me dejstvo, da je danes med pohodniki poleg domačinov tudi ogromno planincev iz preostalih delov Slovenije in da gremo skupaj na vrh. V času individualizma in raznovrstnih aplikacij je tovrstno druženje in pa krepitev ekipnega duha vse bolj redko, zato smo še toliko bolj zadovoljni,« je bil dobro razpoložen Videc, ki je poudaril, da podobno ugotavlja tudi njegov kolega iz Kolesarskega kluba Laško, Luka Picej, ta se je prav tako lahko pohvalil s pisano zasedbo sodelujočih. Dobro uro za pohodniki so se namreč na Šmohor v okviru 16. Kolesarskega vzpona Pivovarne Laško podali še cestni in gorski kolesarji. Nekateri v pogovornem tempu, spet drugi tekmovalno, zavidljivo hitro …

Športna scena

Prvi je na vrh prikolesaril 22-letni Jaka Jošt iz Prebolda. Natanko 19 minut, 27 sekund in 60 stotink je vrtel pedala od Treh Lilij do ciljne arene pod planinskim domom, ki so jo obvladovali izkušeni prostovoljni gasilci iz PGD Rečica. Neverjetno! Jaka je bil še pred tremi leti košarkar v tretjeligaškem KK Vrani Vransko, nato pa je po košarkarski »upokojitvi« začel jezditi specialko. V soboto je vknjižil prvo zmago na rekreativni prireditvi. Čestitike! Pa ga poleg vzponov morda mikajo tudi maratoni? Uveljavljena Franja in Maraton Alpe sta že za nami, a jeseni je premierno na sporedu kolesarski maraton L´Etape Slovenija. »Na Mali Franji sem letos že dirkal, na Alpah ne. V tej sezoni sem se osredotočil predvsem na vzpone. Omenjena jesenska dirka me mika, a se še nisem odločil za sodelovanje,« nam je po zmagi povedal študent radiološke tehnologije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani, ki pa ni bil edini udeleženec vzpona na Šmohor iz družine Jošt. Zelo hitri so bili tudi njegov brat Nace, oče Mihael in mama Barbara, ki je zmagala v kategoriji žensk nad 36 let.

»Košarkarju« Jaki so na podelitvi zaploskali tudi njegovi bivši stanovski kolegi, člani Košarkarskega kluba Zlatorog Laško (Anže Medved, Filip Pirš, Nik Urbanija, Klemen Požin), pa rokometaši RK Celje Pivovarna Laško (Gal Gaberšek, Tilen Strmljan, Domen Knez) in deskar na snegu Rok Marguč. Vsi omenjeni športniki, tudi ambasadorji projekta Gremo v hribe, vročemu poletju navkljub, pridno trenirajo. Avgusta bodo še bolj »stopili na plin«, tretja julijska sobota pa je bila rezervirana za planinsko zabavo s skupino Orlek. »Super so!«, so nam v en glas zatrdili športniki, večina izmed njih je veterane slovenske glasbene scene v živo poslušala prvič.

Živel rokenrol!

Zasavski Orleki so si ime nadeli po hribu iz obrobja Zagorja. Hribom je posvečena tudi njihova legendarna skladba Na Kum. Na Šmohorju, kjer domujejo stoletne lipe, se je »folk punk polka rock« zasedba počutila odlično. Frontman Vlado Poredoš je zatrdil da, kot doma. Pred nastopom nam je obljubil rokenrol raj. Držal je besedo. Čeprav so v svoji dolgoletni karieri Orlek med drugim igrali tudi v znamenitem newyorškem klubu CBGB (tako kot Ramones, Talking Heads, Blondie, …), pa so bili na Šmohorju, hribom za domačim vogalom, prvič. »Res je. Prvič. Čudovito je. Super publika so tile vaši planinci,« je bil nad odzivom pohodnikov vseh generacij navdušen glasbenik, ki tudi sam rad zahaja v hribe. Najraje na priljubljeni vrh 1131 metrov nad Zagorjem. Kateri? »Planina, Sv. Planina ali pa Partizanski vrh. En hrib, tri imena. Vsi drugačni, vsi enakopravni in zadovoljni v hribih. To šteje,« nam je pred zadnjim odhodom na oder v smehu povedal odlično razpoloženi roker s tradicionalnim klobukom na glavi. Odlično razpoložen pa je bil tudi poskočni Dejan Dogaja s prepoznavno punkersko irokezo. Medtem ko so njegovi starejši rokerski kolegi počivali v senci, je animiral navdušeno predšolsko mladino in spoznaval »gremovhribosko« publiko, ki jo bo zabaval 13. avgusta na Mariborski koči.

Pa še to. V soboto smo podelili prve unikatne »Gremo v Hribe« pumparice. Doslej so jih imeli priložnost preizkusiti samo moderator na naših dogodkih, Grega Janežič, »kapetan« akrobatske skupine Flipping Art, Tim Nuč, ter pevec Orlekov Vlado Poredoš in njegova pihalna sekcija. Odslej pa bo prestižni, unikatni, ročno izdelani kos ponosno nosil tudi Ivan Mežnarc, ki je imel največ sreče pri žrebu. Obljubil nam je, da v pumparicah pride na naš naslednji dogodek, prej ali slej pa se bo v njih povzpel tudi na Triglav …

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.