Gremo v hribe
Menu
Zlatorogova karavana

V hribe pozimi

21 december • Planinske vsebine

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete.

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete. Plastenje oblačil je ključna komponenta, ki naredi razliko, kako bomo preživeli zimski dan v naravi. Vsak sloj ima namreč svojo funkcijo, zato je priporočljivo oblačenje po »čebulnem« sistemu, ki nam omogoča dodajanje ali izpuščanje slojev, odvisno od intenzivnosti vadbe oziroma zahtevnosti ture in vremena, ki se nam obeta. Ob zimskem soncu in brezvetrju boste lahko slekli plast za plastjo ter se izognili toplotnemu pregrevanju ter obratno pri znižanju stopnje aktivnosti ali padcu temperatur. Ob tem pa vedno na koži ostaja prvi sloj oblačil.

Včasih smo mu rekli smučarsko perilo, danes ga poznamo pod imenom aktivno, športno oziroma funkcionalno perilo, saj nam služi ob najrazličnejših zimskih aktivnostih, ne zgolj smučanju. Osnovna plast je navadno narejena iz sintetičnih vlaken, ki odvajajo vlago iz kože, ne absorbirajo veliko vode in se hitro posušijo, čeprav obstajajo tisti, ki prisegajo na naravne materiale, kot so volna, svila in bombaž, tudi ko gre za zimska športna udejstvovanja.

Prednosti in slabosti materialov

Prednosti perila iz sintetičnih vlaken so dobro odvajanje vlage, udobje na koži, cenovna dostopnost, trpežnost, enostavna nega in hitro sušenje. Njihove glavne pomanjkljivosti so slaba termoregulacija in, če niso posebej obdelana, se hitro lahko navzamejo vonja potu, ki se ga težko znebite. Na teh dveh področjih blesti volna, ki se ponaša z izjemnimi lastnostmi hitre regulacije temperature in naravno preprečuje razvoj neprijetnih vonjav. Se pa počasneje suši, pranje in vzdrževanje je nekoliko zahtevnejše, predvsem pa so osnovni kosi iz volne navadno višjega cenovnega razreda. Tako volna kot svila spadata med naravne materiale, katerim boste morali zato posvetiti nekaj več pozornosti za nego, a se investicija časa in denarja kaj hitro povrneta s številom toplih in zaščitenih dni preživetih na mrazu.

Razlika med umetnim in naravnim

Glavna razlika med osnovnimi kosi iz sintetičnih in naravnih vlaken je v odvajanju oziroma vpijanju vlage. Medtem ko spodnje perilo iz umetnih vlaken učinkovito odvaja vlago stran od kože v druge plasti, ima volna neverjetno sposobnosti vpijanja vlage preden sploh začutimo, da smo mokri. Vlaknina volne ima izjemno sposobnost dihanja in lahko absorbira do 35 % lastne teže. Ob tem vseeno ohrani termoregulacijske sposobnosti in nas tako ohranja tople.

Pomembna je namembnost

Izbor spodnjega perila naj narekujejo tudi aktivnosti in vremenske razmere. Če se odpravljate na dolgo zimsko turo, naj bo vaša prva izbira volna. Ta bo poskrbela, da vam bo dalj časa toplo, tudi ko se boste že preznojili. Prav tako se ob dolgotrajni fizični aktivnosti ne boste osmradili. Ker je odličen termoregulator pozimi greje in poleti hladi. Enako velja za različno topla obdobja dneva, kar vam ob primernem plastenju ostalih oblačil ponuja optimalno toploto ali hlajenje v vseh urah dneva.

V kolikor planirate intenzivno in časovno krajšo zimsko aktivnosti, pa bodo zablestele vse prednosti spodnjega perila iz umetnih vlaken.

Vsekakor velja, da je spodnje perilo tisto, ki lahko dramatično izboljša razpoloženje na zimski turi ali ob kakršni koli zimski aktivnosti na zraku, pa najsi bo to v naravi ali v mestu. Morda o tem še nikoli niste razmišljali, zato je to lahko prva zima, ko boste v njej zares uživali. Ko bo športno z intimnim tudi funkcionalno.

Ostale vsebine

7008528compress

V hribe pozimi

15 december, 2020 • Planinske vsebine

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi. Ožarjeni se svetlikajo na obzorju in vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo…

Preberite več

Otroci so navdušeni!

9 december, 2020 • Planinske vsebine

Kmalu bo minil mesec dni od izida malega planinskega dnevnika za otroke do desetega leta starosti, »Prvi zapisi z gora«, ki ga je Cerkničanka Sandra Pohole javnosti predstavila na letošnji svetovni dan otroka. Simpatično knjižico, ki najmlajše navdušuje nad čari pohodništva in gibanjem na prostem, smo opazili tudi mi.

Preberite več

Matjaž Šerkezi: »Ostanimo pozitivni, gibajmo se in izbirajmo sebi primerne cilje!«

26 november, 2020 • Planinske vsebine

Matjaž Šerkezi zagotovo spada med najbolj prepoznavna imena Planinske zveze Slovenije (PZS) v širši javnosti. Zaradi besed, ki jih izreče in zapiše. Je neposreden, če je potrebno tudi kritičen. A vedno objektiven in strokoven, njegove besede imajo težo.

Preberite več

Gozdni pobeg

2 november, 2020 • Planinske vsebine

Deželi vlada jesen. Narava je odeta v svoje najlepše barve, kot bi doživljala vrhunec z ognjemetom žarečih odtenkov, preden se bo zazibala v počitek in jo bosta prekrila spokoj ter belina. Ker trenutna situacija mnogim ne omogoča izletov v hribe in gore, je to čas, ko lahko raziskujete polja in gozdove.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.