Gremo v hribe
Menu
Zlatorogova karavana

V hribe pozimi

21 december • Planinske vsebine

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete.

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete. Plastenje oblačil je ključna komponenta, ki naredi razliko, kako bomo preživeli zimski dan v naravi. Vsak sloj ima namreč svojo funkcijo, zato je priporočljivo oblačenje po »čebulnem« sistemu, ki nam omogoča dodajanje ali izpuščanje slojev, odvisno od intenzivnosti vadbe oziroma zahtevnosti ture in vremena, ki se nam obeta. Ob zimskem soncu in brezvetrju boste lahko slekli plast za plastjo ter se izognili toplotnemu pregrevanju ter obratno pri znižanju stopnje aktivnosti ali padcu temperatur. Ob tem pa vedno na koži ostaja prvi sloj oblačil.

Včasih smo mu rekli smučarsko perilo, danes ga poznamo pod imenom aktivno, športno oziroma funkcionalno perilo, saj nam služi ob najrazličnejših zimskih aktivnostih, ne zgolj smučanju. Osnovna plast je navadno narejena iz sintetičnih vlaken, ki odvajajo vlago iz kože, ne absorbirajo veliko vode in se hitro posušijo, čeprav obstajajo tisti, ki prisegajo na naravne materiale, kot so volna, svila in bombaž, tudi ko gre za zimska športna udejstvovanja.

Prednosti in slabosti materialov

Prednosti perila iz sintetičnih vlaken so dobro odvajanje vlage, udobje na koži, cenovna dostopnost, trpežnost, enostavna nega in hitro sušenje. Njihove glavne pomanjkljivosti so slaba termoregulacija in, če niso posebej obdelana, se hitro lahko navzamejo vonja potu, ki se ga težko znebite. Na teh dveh področjih blesti volna, ki se ponaša z izjemnimi lastnostmi hitre regulacije temperature in naravno preprečuje razvoj neprijetnih vonjav. Se pa počasneje suši, pranje in vzdrževanje je nekoliko zahtevnejše, predvsem pa so osnovni kosi iz volne navadno višjega cenovnega razreda. Tako volna kot svila spadata med naravne materiale, katerim boste morali zato posvetiti nekaj več pozornosti za nego, a se investicija časa in denarja kaj hitro povrneta s številom toplih in zaščitenih dni preživetih na mrazu.

Razlika med umetnim in naravnim

Glavna razlika med osnovnimi kosi iz sintetičnih in naravnih vlaken je v odvajanju oziroma vpijanju vlage. Medtem ko spodnje perilo iz umetnih vlaken učinkovito odvaja vlago stran od kože v druge plasti, ima volna neverjetno sposobnosti vpijanja vlage preden sploh začutimo, da smo mokri. Vlaknina volne ima izjemno sposobnost dihanja in lahko absorbira do 35 % lastne teže. Ob tem vseeno ohrani termoregulacijske sposobnosti in nas tako ohranja tople.

Pomembna je namembnost

Izbor spodnjega perila naj narekujejo tudi aktivnosti in vremenske razmere. Če se odpravljate na dolgo zimsko turo, naj bo vaša prva izbira volna. Ta bo poskrbela, da vam bo dalj časa toplo, tudi ko se boste že preznojili. Prav tako se ob dolgotrajni fizični aktivnosti ne boste osmradili. Ker je odličen termoregulator pozimi greje in poleti hladi. Enako velja za različno topla obdobja dneva, kar vam ob primernem plastenju ostalih oblačil ponuja optimalno toploto ali hlajenje v vseh urah dneva.

V kolikor planirate intenzivno in časovno krajšo zimsko aktivnosti, pa bodo zablestele vse prednosti spodnjega perila iz umetnih vlaken.

Vsekakor velja, da je spodnje perilo tisto, ki lahko dramatično izboljša razpoloženje na zimski turi ali ob kakršni koli zimski aktivnosti na zraku, pa najsi bo to v naravi ali v mestu. Morda o tem še nikoli niste razmišljali, zato je to lahko prva zima, ko boste v njej zares uživali. Ko bo športno z intimnim tudi funkcionalno.

Ostale vsebine

Slika 1

Kdo so fantje in dekleta, ki skrbijo za najboljšo »telovadnico«?

21 junij, 2021 • Planinske vsebine

»Najboljša telovadnica je hrib!« je slogan, ki ga najdete na čudovitih majicah dvanajste sezone našega gibanja Gremo v hribe. Se s…

Preberite več

Najboljša telovadnica je »gmajna«!

23 maj, 2021 • Planinske vsebine

Osnovnošolska mladina in hoja v hribe. Najpogostejše prve asociacije? Presenetljivo velikokrat govorimo o najmanj zmerni zadržanosti. Precej bolj redko pa o iskrenem navdušenju. Seveda vzorec naših anketirancev ni dovolj velik in reprezentativen, da bi lahko prišli do nekih relevantnih zaključkov. Morda pa gre zgolj za stereotip? Izkušnje in posledično mnenja so različna.

Preberite več

Pes kot hribovski sopotnik

19 maj, 2021 • Planinske vsebine

»Tjarampadadi, nobenih skrbi, srečo imaš na vrvici!« Vsi poznamo to pesem iz legendarnega slovenskega mladinskega filma. Pa zapisana misel iz refrena drži tudi v hribih? Smo s pasjimi hribovskimi sopotniki na višjih nadmorskih višinah zares lahko povsem brezskrbni? So bolj strmi nakloni za naše štirinožne prijatelje lahko prestrmi? So skalnate površine primerne za pasje tačke ali je bolje, da skakljanje po meliščih prepustimo avtohtonim živalim gorskega sveta?

Preberite več

Ste že srečali Tinko Planinko?

11 maj, 2021 • Planinske vsebine

Najbrž. Ker ne gre zgolj za eno planinko po imenu Tinka, pač pa več njih. Za Tinko Planinko je namreč večja skupnost deklet, ki so, tako kot mi, zaljubljene v naravo in hribe. Družijo se virtualno. Na Instagramu. Kot pravita prvi dami skupnosti, Ana in Kristina, so za njimi tudi že prvi uspešni poizkusi druženja v realnem svetu - v hribih. Ko bo čas dozorel, bo na vrsto prišel tudi prvi večji »event«!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.