Gremo v hribe
Menu
7008528compress v2

V hribe pozimi

28 september • Planinske vsebine

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi.

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi. Ožarjeni se svetlikajo na obzorju in vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo na nepozabno avanturo. A z začetkom zimske sezone se hribi lahko iz raja na zemlji spremenijo v pekel, če za vzpon nismo ustrezno poučeni, pripravljeni in opremljeni.

Lepota in navidezna udobnost sta varljiva. En korak v napačno smer, en piš vetra, ena zamujena ura so lahko hitro preveč. Obiskovanje gora, ko so te pokrite s snežno odejo, zato terja dobro poznavanje vremenskih razmer, veliko izkušenj in znanje o pravilni rabi zimske gorniške opreme. Tudi za obiskovanje nižjih hribskih predelov, kamor nas tako rado zvabi zimsko sonce, medtem ko drugi ostajajo v zadušljivi zimski-kotlinski megli, so potrebni posebna previdnost ter pametna izbira oblačil in opreme.

Za obisk visokogorja velja, da raje počakajte na kopno letno sezono, če za seboj nimate vsaj tečaja gorniškega gibanja pozimi. Razpoložljivost slednjih je številna. Predlagamo, da se obrnete na lokalno postajo gorske reševalne službe, kjer vam bodo z veseljem pomagali z informacijami in napotki, kako varno obiskati pravljično deželo, ki se riše v višavah slovenskih vrhov pozimi. Primerna oblačila, obutev, čelada, prva pomoč in t.i. lavinski trojček so poleg izkušenj in znanja ključni, če želite visokogorje osvajati v času, ko tam vladajo pravila ledenega kraljestva. Lavinski trojček je ključen del opreme, če hribe v snegu obiščete le za kratek čas, recimo na, v zimskem času tako priljubljeno in lahko dostopno, Zelenico. Lavinska žolna, lopata in sonda so del trojčka, za katerega si želimo, da ga nikoli ne bomo uporabili, a je del obvezne opreme ob obisku visokogorja. Prav tako dereze in cepin. Ki bodo imenitno izgledali na fotografijah družbenih omrežij, a če se ne boste pred obiskom zimskih gora poučili, kako z njimi rokovati, vam bodo prej v škodo in nesrečo kot korist. 

Zato se ne pustite zavesti vsem sanjsko mamljivim zimskim podobam, ki v tem času preplavljajo družbena omrežja. Raje izberite svojemu znanju in izkušnjam primerne cilje, ki morda niso v visokogorju, a vseeno kukajo iznad oblakov in nudijo nebeško zimsko izkušnjo. Vendar je tudi v nižjih hribskih predelih pozimi potrebna posebna previdnost. Pohodne palice z obročki za sneg (sicer se vam bodo udirale v sneg in boste imeli z njimi več dela kot koristi), »verigice« za na nepremočljivo zimsko gorniško obutev, ki ste jo oplemenitili z nepremočljivimi gamašami, nahrbtnik, v katerem sta obvezni prva pomoč in čelna svetilka ter rezervna oblačila. Rokavice in kapa pa, no, saj na njih ne bi pozabili?

Ali se boste odločili za visokogorje ali nižje hribske cilje, vedno velja pravilo čebulnega oblačenja. Največjo uslugo si boste naredili, če boste investirali v kvalitetno volneno spodnje perilo oziroma t.i. osnovni sloj oblačil. V kombinaciji z aktivnim perilom in ostalimi izbranimi kosi oblačil srednjega in vrhnjega sloja, ste lahko mirni, da vam zima ne bo prišla do kosti.

Človek je v gorah vedno majhen. Pozimi so te še mogočnejše. A s pravilno opremo in ustreznim znanjem nam obisk zimskih gora v srca zapiše najlepše spomine.

Ostale vsebine

NZ66590 v2

Pobarvan Kras

12 oktober, 2020 • Planinske vsebine

Deželo je obarvala jesen. Jesensko deževje in nekje v višinah ponekod že sneg so nas prepričali, da poiščemo izletniško planinsko ...

Preberi več

Gore so njuna pisarna

22 september, 2020 • Planinske vsebine

Tina Di Batista in Tomaž Jakofčič sta uigran tandem - v gorah in doma. Sta eden izmed tistih parov, ki ju je usoda povezalav vseh tistih življenjskih radostih in strasteh, ki ju imata najraje.

Preberi več

Gorski vodnik vs. Planinski vodnik

21 avgust, 2020 • Planinske vsebine

O tem, kako je pomembno tudi s kom, ne samo, kam, o Kekcih v najboljšem smislu, o gorskih domorodcih in o tem, kako se sreča množi, ko se deli.

Preberi več

Kako (ne) gremo v hribe

10 avgust, 2020 • Planinske vsebine

O tem ali smo spakirali zdravo pamet, o navdušenju nad sončnimi vzhodi in sočnimi štrudli, tečaju hitrostnega kvačkanja, pa tudi o zmagi volje nad utrujenostjo namesto zmage sreče nad neumnostjo.

Preberi več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.