Gremo v hribe
Menu
7008528compress v2

V hribe pozimi

15 december • Planinske vsebine

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi.

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi. Ožarjeni se svetlikajo na obzorju in vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo na nepozabno avanturo. A z začetkom zimske sezone se hribi lahko iz raja na zemlji spremenijo v pekel, če za vzpon nismo ustrezno poučeni, pripravljeni in opremljeni.

Lepota in navidezna udobnost sta varljiva. En korak v napačno smer, en piš vetra, ena zamujena ura so lahko hitro preveč. Obiskovanje gora, ko so te pokrite s snežno odejo, zato terja dobro poznavanje vremenskih razmer, veliko izkušenj in znanje o pravilni rabi zimske gorniške opreme. Tudi za obiskovanje nižjih hribskih predelov, kamor nas tako rado zvabi zimsko sonce, medtem ko drugi ostajajo v zadušljivi zimski-kotlinski megli, so potrebni posebna previdnost ter pametna izbira oblačil in opreme.

Za obisk visokogorja velja, da raje počakajte na kopno letno sezono, če za seboj nimate vsaj tečaja gorniškega gibanja pozimi. Razpoložljivost slednjih je številna. Predlagamo, da se obrnete na lokalno postajo gorske reševalne službe, kjer vam bodo z veseljem pomagali z informacijami in napotki, kako varno obiskati pravljično deželo, ki se riše v višavah slovenskih vrhov pozimi. Primerna oblačila, obutev, čelada, prva pomoč in t.i. lavinski trojček so poleg izkušenj in znanja ključni, če želite visokogorje osvajati v času, ko tam vladajo pravila ledenega kraljestva. Lavinski trojček je ključen del opreme, če hribe v snegu obiščete le za kratek čas, recimo na, v zimskem času tako priljubljeno in lahko dostopno, Zelenico. Lavinska žolna, lopata in sonda so del trojčka, za katerega si želimo, da ga nikoli ne bomo uporabili, a je del obvezne opreme ob obisku visokogorja. Prav tako dereze in cepin. Ki bodo imenitno izgledali na fotografijah družbenih omrežij, a če se ne boste pred obiskom zimskih gora poučili, kako z njimi rokovati, vam bodo prej v škodo in nesrečo kot korist. 

Zato se ne pustite zavesti vsem sanjsko mamljivim zimskim podobam, ki v tem času preplavljajo družbena omrežja. Raje izberite svojemu znanju in izkušnjam primerne cilje, ki morda niso v visokogorju, a vseeno kukajo iznad oblakov in nudijo nebeško zimsko izkušnjo. Vendar je tudi v nižjih hribskih predelih pozimi potrebna posebna previdnost. Pohodne palice z obročki za sneg (sicer se vam bodo udirale v sneg in boste imeli z njimi več dela kot koristi), »verigice« za na nepremočljivo zimsko gorniško obutev, ki ste jo oplemenitili z nepremočljivimi gamašami, nahrbtnik, v katerem sta obvezni prva pomoč in čelna svetilka ter rezervna oblačila. Rokavice in kapa pa, no, saj na njih ne bi pozabili?

Ali se boste odločili za visokogorje ali nižje hribske cilje, vedno velja pravilo čebulnega oblačenja. Največjo uslugo si boste naredili, če boste investirali v kvalitetno volneno spodnje perilo oziroma t.i. osnovni sloj oblačil. V kombinaciji z aktivnim perilom in ostalimi izbranimi kosi oblačil srednjega in vrhnjega sloja, ste lahko mirni, da vam zima ne bo prišla do kosti.

Človek je v gorah vedno majhen. Pozimi so te še mogočnejše. A s pravilno opremo in ustreznim znanjem nam obisk zimskih gora v srca zapiše najlepše spomine.

Ostale vsebine

AF naslovna1 v3

Z Andrejem v Polhograjce

11 april, 2021 • Planinske vsebine

Z Mojco in Andrejem Flerinom se v hribih družimo že skorajda desetletje. Prvič smo se srečali na Planini nad Vrhniko. Bilo je v dr…

Preberite več

Je gora res nora?

10 april, 2021 • Planinske vsebine

Ne, gora ni nora. »Mi pa tudi ne!« samozavestno dodaja France Malešič in razloži, da si planinci najbrž najstarejši slovenski pregovor radi prikrojimo po svoje. Kako tudi ne. Ker gremo radi tja, gor seveda, pač nismo nori.

Preberite več

Zimsko čebulno oblačenje

21 december, 2020 • Planinske vsebine

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete. Plastenje oblačil je ključna komponenta, ki naredi razliko, kako bomo preživeli zimski dan v naravi. Vsak sloj ima namreč svojo funkcijo, zato je priporočljivo oblačenje po »čebulnem« sistemu, ki nam omogoča dodajanje ali izpuščanje slojev, odvisno od intenzivnosti vadbe oziroma zahtevnosti ture in vremena, ki se nam obeta.

Preberite več

Otroci so navdušeni!

9 december, 2020 • Planinske vsebine

Kmalu bo minil mesec dni od izida malega planinskega dnevnika za otroke do desetega leta starosti, »Prvi zapisi z gora«, ki ga je Cerkničanka Sandra Pohole javnosti predstavila na letošnji svetovni dan otroka. Simpatično knjižico, ki najmlajše navdušuje nad čari pohodništva in gibanjem na prostem, smo opazili tudi mi.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.