Gremo v hribe
Menu
7008528compress v2

V hribe pozimi

28 september • Planinske vsebine

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi.

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi. Ožarjeni se svetlikajo na obzorju in vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo na nepozabno avanturo. A z začetkom zimske sezone se hribi lahko iz raja na zemlji spremenijo v pekel, če za vzpon nismo ustrezno poučeni, pripravljeni in opremljeni.

Lepota in navidezna udobnost sta varljiva. En korak v napačno smer, en piš vetra, ena zamujena ura so lahko hitro preveč. Obiskovanje gora, ko so te pokrite s snežno odejo, zato terja dobro poznavanje vremenskih razmer, veliko izkušenj in znanje o pravilni rabi zimske gorniške opreme. Tudi za obiskovanje nižjih hribskih predelov, kamor nas tako rado zvabi zimsko sonce, medtem ko drugi ostajajo v zadušljivi zimski-kotlinski megli, so potrebni posebna previdnost ter pametna izbira oblačil in opreme.

Za obisk visokogorja velja, da raje počakajte na kopno letno sezono, če za seboj nimate vsaj tečaja gorniškega gibanja pozimi. Razpoložljivost slednjih je številna. Predlagamo, da se obrnete na lokalno postajo gorske reševalne službe, kjer vam bodo z veseljem pomagali z informacijami in napotki, kako varno obiskati pravljično deželo, ki se riše v višavah slovenskih vrhov pozimi. Primerna oblačila, obutev, čelada, prva pomoč in t.i. lavinski trojček so poleg izkušenj in znanja ključni, če želite visokogorje osvajati v času, ko tam vladajo pravila ledenega kraljestva. Lavinski trojček je ključen del opreme, če hribe v snegu obiščete le za kratek čas, recimo na, v zimskem času tako priljubljeno in lahko dostopno, Zelenico. Lavinska žolna, lopata in sonda so del trojčka, za katerega si želimo, da ga nikoli ne bomo uporabili, a je del obvezne opreme ob obisku visokogorja. Prav tako dereze in cepin. Ki bodo imenitno izgledali na fotografijah družbenih omrežij, a če se ne boste pred obiskom zimskih gora poučili, kako z njimi rokovati, vam bodo prej v škodo in nesrečo kot korist. 

Zato se ne pustite zavesti vsem sanjsko mamljivim zimskim podobam, ki v tem času preplavljajo družbena omrežja. Raje izberite svojemu znanju in izkušnjam primerne cilje, ki morda niso v visokogorju, a vseeno kukajo iznad oblakov in nudijo nebeško zimsko izkušnjo. Vendar je tudi v nižjih hribskih predelih pozimi potrebna posebna previdnost. Pohodne palice z obročki za sneg (sicer se vam bodo udirale v sneg in boste imeli z njimi več dela kot koristi), »verigice« za na nepremočljivo zimsko gorniško obutev, ki ste jo oplemenitili z nepremočljivimi gamašami, nahrbtnik, v katerem sta obvezni prva pomoč in čelna svetilka ter rezervna oblačila. Rokavice in kapa pa, no, saj na njih ne bi pozabili?

Ali se boste odločili za visokogorje ali nižje hribske cilje, vedno velja pravilo čebulnega oblačenja. Največjo uslugo si boste naredili, če boste investirali v kvalitetno volneno spodnje perilo oziroma t.i. osnovni sloj oblačil. V kombinaciji z aktivnim perilom in ostalimi izbranimi kosi oblačil srednjega in vrhnjega sloja, ste lahko mirni, da vam zima ne bo prišla do kosti.

Človek je v gorah vedno majhen. Pozimi so te še mogočnejše. A s pravilno opremo in ustreznim znanjem nam obisk zimskih gora v srca zapiše najlepše spomine.

Ostale vsebine

intervju naslovka

Matjaž Šerkezi: »Ostanimo pozitivni, gibajmo se in izbirajmo sebi primerne cilje!«

26 november, 2020 • Planinske vsebine

Matjaž Šerkezi zagotovo spada med najbolj prepoznavna imena Planinske zveze Slovenije (PZS) v širši javnosti. Zaradi besed, ki jih...

Preberi več

Gozdni pobeg

2 november, 2020 • Planinske vsebine

Deželi vlada jesen. Narava je odeta v svoje najlepše barve, kot bi doživljala vrhunec z ognjemetom žarečih odtenkov, preden se bo zazibala v počitek in jo bosta prekrila spokoj ter belina. Ker trenutna situacija mnogim ne omogoča izletov v hribe in gore, je to čas, ko lahko raziskujete polja in gozdove.

Preberi več

Dr. Stojan Burnik: »Postopnost, znanje in odgovornost so ključ za uspeh. Tudi v hribih!«

26 oktober, 2020 • Planinske vsebine

Bilo je na eno izmed lepih avgustovskih sobot. Na Smrekovcu. Z ženo in prijatelji je bil že velikokrat v tamkajšnjem planinskem domu ...

Preberi več

Pobarvan Kras

12 oktober, 2020 • Planinske vsebine

Deželo je obarvala jesen. Jesensko deževje in nekje v višinah ponekod že sneg so nas prepričali, da poiščemo izletniško planinsko alternativo. Našli smo jo na Krasu, kjer naj bi bila jesen še posebej čarobna in ugotovili: prav imajo!

Preberi več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.