Gremo v hribe
Menu
stejejole

Štejejo le še vrh in všečki? ALI Evolucija gorništva: od cokel do »nulanula«

19 junij • Planinske vsebine

Piše se leto 1778. Štirje srčni možje se z Bohinja obuti v lesene cokle v treh dneh povzpnejo prav na vrh do tedaj še neosvojenega Triglava. Na vrhu se zadržijo dve uri, v še neosvojeno skalo vklešejo svoje inicialke in postavijo možica. Legendarno.

Če bi se to dogajalo po letu 1825, bi se po vsej verjetnosti po prihodu v dolino odžejali s pivom iz takrat še obrtne pivovarne v Laškem. Legendarno.

Prvopristopniki takrat prav tako ne bi bili obuti niti približno tako, kot smo danes. Usnjeni čevlji z usnjenim podplatom so se začeli uporabljati šele v drugi polovici 19. stoletja. Do prave revolucije v razvoju gorniške obutve pride po letu 1937, ko je bil patentiran gumijast podplat z rebrasto obliko. Pod imenom Vibram ga poznamo še danes. Legendarno.

Več kot pol stoletja pred tem, če se ponovno vrnemo v preteklost, natančneje leta 1850, začnejo gorski vodniki uporabljati konopljine vrvi. Proti koncu 19. stoletja je takšno vrv uporabljala že večina pohodnikov, ki so prečili ledenike ali plezali. V letih okoli 1881 pride prav tako do večjih sprememb pri obliki cepina, ki se je razvil iz dveh posameznih orodij: špičaste lesene palice s kovinsko konico in sekire za les. Pohodniški cepin mu je po obliki precej podoben še danes. Legendarno.

Dereze? Tiste z desetimi zobci so prve izdelali kovači na tirolskem, prva derezam podobna orodja pa je človek uporabljal že v pradavnini.

V vseh teh letih do danes je bilo dovolj časa, da je človek v hribih osvojil več ali manj vse, kar se je osvojiti dalo. Oprema se je v tem času izpopolnila in človeku ponudila legendarna doživetja v gorah. O tem so se pisale knjige in pripovedovale zgodbe. Še danes se, čeprav imamo od pojava pametnih telefonov občutek, da se zgodovina piše na novo. »Prvopristopnikov« na že neštetokrat osvojene vrhove je vsak dan več. Na vrhovih zmagoslavno dvigujemo cepine, brez katerih nam »kljukica« na osvojenem vrhu ne bi uspela.

Obvezen je, seveda, »sebek«, ki bo po vseh družbenih omrežjih požel kar največ všečkov in komentarjev v smislu »bravo, 'maš ti to, car, kraljica, življenje je lepo« itd. Dodatne točke ob tem doda seveda še podatek pametne ure o tem, v kako kratkem času smo osvojili vrh. Na spletu mora fotografija v najboljšem primeru zaokrožiti še preden preštejemo vrhove okrog sebe, še preden pozdravimo naključnega gornika in še preden se odpravimo v dolino, kjer je boljši signal in kjer bomo še lažje spremljali odzive na naš uspeh. Žalostno in ironično številni to počno med druženjem ob pivu po zaključku ture, ko pa naj bi pivo veljalo za socialni lubrikant. In pozablja se na pristen stik ... da se življenje ne odvija na družbenih omrežjih.

Čez nekaj let nas bo ob takšnem tempu napredka (in lastne neumnosti) enostavno prehitela "pamet" pametnih naprav, brez katerih nekateri že danes ne znajo živeti. Vsi všečki, komentarji in »sebki« se bodo izgubili v množici podatkov. In z njimi pristni odnosi.

Se temu lahko izognemo? Z lahkoto! Le preskok v naših glavah bo dovolj. A včasih je prav to najtežje.

Še preden »nalakiramo nohte« za naslednji podvig se spomnimo, da od zgoraj naštetega največ velja pozdrav in pomenek s sotrpinom na poti, da je slika v živo veliko lepša kot tista skozi »instafilter« in da pomežik sonca izza gora vklesan v naš spomin … je tisto, kar doživetja dela legendarna. In je tisto, kar je v življenju zares pomembno.

Pa veste, kaj je še zares legendarno? Da se piše leto 2020 in da je Laško »izumil« pivo z 0,0 % alkohola! Oh, kako smo veseli, da ga ne bomo več odgovorno delili in čakali povratka v dolino. Laško 0,0 % kjer koli, kadar koli. Ker Zlatorog je stvar okusa, ne alkohola. Legendarno.

Tisočkrat hura za gorniško evolucijo! #OsvajalecVrhov

Ostale vsebine

IMG 20200108 WA0007

Ste že srečali Tinko Planinko?

11 maj, 2021 • Planinske vsebine

Najbrž. Ker ne gre zgolj za eno planinko po imenu Tinka, pač pa več njih. Za Tinko Planinko je namreč večja skupnost deklet, ki so…

Preberite več

Terase so odprte, držite pesti za lepo vreme!

2 maj, 2021 • Planinske vsebine

Tako imenovana nova realnost nas je za nekaj časa spremenila v uporabnike »to go« storitev. Po kavi nam je zadišalo v avtomobilu, privoščili smo si jo, se ve, kar na poti. Saj ne, da okus ne bi bil pravi, pa tudi lepe misli z embalaže so marsikomu polepšale jutro. A vsi vemo, da je užitek neprimerljivo večji, ko na, s soncem obsijani terasi, spijemo prvo jutranjo kavico.

Preberite več

maPZS - pr(a)va pomoč pri izbiri planinskega cilja

26 april, 2021 • Planinske vsebine

Ko smo se lani jeseni pogovarjali z Matjažem Šerkezijem, strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije (PZS) za preventivo in usposabljanje, nam je napovedal skorajšnje rojstvo uporabne aplikacije za raziskovanje in vodenje po planinskih poteh. Brezplačni maPZS, lansiran je bil lanskega novembra, nam je na voljo že skorajda pol leta. Ste ga že preizkusili?

Preberite več

Z Andrejem v Polhograjce

11 april, 2021 • Planinske vsebine

Z Mojco in Andrejem Flerinom se v hribih družimo že skorajda desetletje. Prvič smo se srečali na Planini nad Vrhniko. Bilo je v drugi sezoni našega gibanja #gremovhribe. Očitno smo ju prepričali, saj spadata med najbolj aktivne Zlatorogove pohodnike.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.