Gremo v hribe
Menu
NZ66590

Pobarvani Kras

12 oktober • Planinske vsebine

Deželo je obarvala jesen. Jesensko deževje in nekje v višinah ponekod že sneg so nas prepričali, da poiščemo izletniško planinsko alternativo. Našli smo jo na Krasu, kjer naj bi bila jesen še posebej čarobna in ugotovili: prav imajo!

Kras je krasen. Res je. Nekaj je na njem, da kljub temu, da ne slovi po premagovanju znatnih višinskih razlik, vleče k sebi, čara in očara vsakogar, ki si upa prisluhniti zgodbam skale, šepetu ruja in liriki vetra.

Za »krasni izlet« lahko izberete tako vikend in se prepustite raziskovanju cel dan. Da pa nekoliko razbijemo rutino delovnega vsakdana, pa vam priporočamo alternativo. Zakaj ne bi popoldneva, ko vsi bentijo nad krajšim dnem in se pritožujejo nad vsem in vsakomur, preživeli v popolnem odklopu. Če se iz Ljubljane odpravite ob 15h (ali še nekoliko kasneje bo prav tako uredu), vas čaka najlepši sprehod, aktivno preživet prosti čas, ki bo vas in vaše otroke napolnil s sila pozitivno energijo. Zakaj ne bi vikend razkošja pričeli že prej?

NZ66640

Brž, ko smo zapustili avtocesto, je kraška pokrajina pričela buriti našo domišljijo, kri je zabrbotala in srce se je topilo. Do Pliskovice smo se prepuščali zapeljevanju pokrajine in nič se nismo razburjali, ko smo kar nekajkrat »preračunavali« pot. Urejeno parkirišče smo našli v bližini Hostla Kras. Rabili smo kavo. Kalibracijo možganov in medsebojno sinhronizacijo. Uspešno. Ter krenili na Pliskino pot. V hostlu so nas opremili z vsemi potrebnimi informacijami, brošuro z zemljevidom poti in smo šli.

NZ66592

Pot je opremljena z zanimivimi informativnimi tablami in še bolj zanimivimi "markacijami". V dolžino meri slabih 7 kilometrov, s postanki pa jo je mogoče prehoditi v dveh urah. Vse o poti najdete tule, mi vam lahko povemo le, da je pot prečudovita, epska in v tem času odeta v najlepšo plejado jesenskih barv. Občutek svobode in lepote prežemata duha, ko stopaš po ostri prvobitnosti Krasa njegovih raznolikih oblik, ki se v jesenski preobleki mehčajo v čudoviti red melanholije. Oh, kako nam je srce igralo in duša predla. Vse težave so se zdele neznatne in pogled na življenje po opravljeni turi in klepetu, ki ga spremlja, je vedno drugačen. Lepši. Razumnejši. Lahkotnejši.

Navdušeni nad prikupnostjo notranjega kraškega dvorišča mladinskega hotela Pliskovica, dobrosrčnostjo in prijaznostjo osebja, smo pot zaključili tam, kjer smo jo začeli. Le kavo nadomestili z brezalkoholnim Zlatorogom (še vedno slavimo ta produkt! Odkritje letošnjega leta, zagotovo).

Dan je šel h koncu, želodčki so zahtevali svoje. Lepše rešitve kot obisk osmice  pod kostanji na kmetiji Kosmina si nismo mogli zamisliti. Izjemno. Svet je bil rešen. Še si bomo privoščili predčasne vikende in še gremo (tudi) na Kras. Ker je krasen!

NZ66616

Ostale vsebine

AF naslovna1 v3

Z Andrejem v Polhograjce

11 april, 2021 • Planinske vsebine

Z Mojco in Andrejem Flerinom se v hribih družimo že skorajda desetletje. Prvič smo se srečali na Planini nad Vrhniko. Bilo je v dr…

Preberite več

Je gora res nora?

10 april, 2021 • Planinske vsebine

Ne, gora ni nora. »Mi pa tudi ne!« samozavestno dodaja France Malešič in razloži, da si planinci najbrž najstarejši slovenski pregovor radi prikrojimo po svoje. Kako tudi ne. Ker gremo radi tja, gor seveda, pač nismo nori.

Preberite več

Zimsko čebulno oblačenje

21 december, 2020 • Planinske vsebine

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete. Plastenje oblačil je ključna komponenta, ki naredi razliko, kako bomo preživeli zimski dan v naravi. Vsak sloj ima namreč svojo funkcijo, zato je priporočljivo oblačenje po »čebulnem« sistemu, ki nam omogoča dodajanje ali izpuščanje slojev, odvisno od intenzivnosti vadbe oziroma zahtevnosti ture in vremena, ki se nam obeta.

Preberite več

V hribe pozimi

15 december, 2020 • Planinske vsebine

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi. Ožarjeni se svetlikajo na obzorju in vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo na nepozabno avanturo. A z začetkom zimske sezone se hribi lahko iz raja na zemlji spremenijo v pekel, če za vzpon nismo ustrezno poučeni, pripravljeni in opremljeni.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.