Gremo v hribe
Menu
kje so tiste stezice

Kje so tiste stezice?

26 maj • Planinske vsebine

O stezicah, ki so včasih bile in so še, o poti in cilju, o tem, kako je v vsakem od nas malo hribovca in gorski sapi, ki razpiha iskrico pristnosti in tovarištva.

Čudovit dan v hribih. Lepo urejena stezica se zložno vzpenja proti vrhu. S skal in dreves vsake toliko pomežikne markacija, ki potrjuje, da smo na pravi poti. Usmerjevalne table povedo, da cilj ni več daleč. In za nagrado, poleg navdihujočega razgleda, na cilju še idilična planinska koča, prijazni oskrbniki in odlično kosilo. Mogoče še zajtrk naslednji dan. Pa če to ni sijajno?! Saj ne veš, kaj je lepše – pot ali cilj.

Za oboje pa skrbi Planinska zveza Slovenije. Planinska društva, združena v PZS, namreč upravljajo 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov s skoraj 7400 ležišči in več kot 10.000 sedišči in skrbijo za 2.000 planinskih poti v skupni dolžini preko 10.000 kilometrov po vsej Sloveniji. Tako stezice so in bodo in nič ne kaže, da jih bo preraslo grmovje in zelene trave.


PZS šteje več kot 58.400 ljubiteljic in ljubiteljev kucljev, hribčkov in gora, ki s članstvom v tej množični prostovoljski organizaciji podpirajo planinsko infrastrukturo pri nas. Poleg tega, da spijo mirno, ker vedo, da bo tudi z njihovim prispevkom za razvoj planinarjenja dobro poskrbljeno, spijo tudi ceneje, saj članstvo poleg zavarovanja prinaša tudi popuste pri nastanitvi v planinskih kočah.

Častni kodeks slovenskih planincev se bere kot priročnik zdrave pameti in iskrene srčnosti. Med drugim govori o spoštovanju narave, kulture in zgodovine, o odgovornosti in odnosu, ki ga planinci gradijo med seboj in do planin.  Na primer: »Mikavnost in lepoto naših gora dopolnjujemo s prijaznim medsebojnim odnosom in s pristnim planinskim vzdušjem.« in »Zunanji izraz planinskega tovarištva in spoštovanja je tudi pozdravljanje. Pozdrav naj bo vljuden in prisrčen, pri tem pa ne čakamo, da bomo pozdravljeni...«
Slovenci naj bi bili planinski narod, torej je v vsakem od nas malo hribovca. Mogoče moramo le večkrat v klanec, da gorska sapa razpiha iskrico pristnosti in tovarištva, ki ju v nižinah včasih pogrešamo.

Kot pravijo pri PZS: »Samota ali družba prijaznih ljudi – vseeno, kaj iščete v planinah ... člani Planinske zveze Slovenije v neokrnjenem gorskem okolju na svežem zraku zagotovo dobimo tisto, po kar smo prišli. In če bi se kaj zgodilo, je občutek boljši, ko veš, da s PZS v gorah nikoli nisi sam. Zato dobrodošli med članicami in člani PZS, med vrstniki in somišljeniki, ki gremo radi v naravo in radi naredimo kaj zanjo in predvsem zase!«

V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, Pivovarna Laško že 10 let izvaja akcijo Gremo v hribe, v kateri smo zbirali donacije za lokalna planinska društva.

V desetem letu smo se odločili pokloniti in zahvaliti vsem tistim, ki nam priskočijo na pomoč, ko nesreča v hribih pokaže zobe - gorskim reševalcem.

Na četrtem dogodku letošnje akcije Gremo v hribe, ki se bo odvil v soboto, 24. avgusta pri Kosijevem domu na Vogarju, bo Pivovarna Laško za vpis vsakega obiskovalca v Zlatorogovo častno vpisno knjigo namenila 1 eur lokalni gorsko reševalni službi Bohinj.

Ne zamudite dogodka, ki bo združil aktivno in zdravo preživljanje prostega časa ter dobrodelnost. 

#vednovarno #vednoodgovorno

Ostale vsebine

hribcki 1 25 v3

Kako (ne) gremo v hribe

10 avgust, 2020 • Planinske vsebine

O tem ali smo spakirali zdravo pamet, o navdušenju nad sončnimi vzhodi in sočnimi štrudli, tečaju hitrostnega kvačkanja, pa tudi o...

Preberi več

Jutra in večeri v hribih. Vse, kar šteje …

7 avgust, 2020 • Planinske vsebine

Višinski metri, prehojene ure in minute, težavnost pohodov, število osvojenih vrhov in ostali kvantitativni podatki ga ne zanimajo pretirano. Zabeleži jih, statistika pač, v hribe in gore pa se odpravlja in vrača predvsem zaradi občutkov. Podoživlja pretekle in odkriva nove.

Preberi več

Matej Planko, inženir strojništva, ki ljubi gore

21 julij, 2020 • Planinske vsebine

Matej Planko je že od leta 2011 generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

Preberi več

Kratkočasenje na poti

25 junij, 2020 • Planinske vsebine

»Otroci, danes gremo v hribe!« Pravljičen odgovor bi se glasil: »Super! Še en noro krasen dan je pred nami, pohitimo!«.

Preberi več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.