Gremo v hribe
Menu
EOFT2021 Caro North LowRes 01

Gremo v kino!

14 oktober • Planinske vsebine

European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) tudi v Ljubljani, Kranju, Mariboru in Celju.

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.)«. Uprizoritev filma v katerem je predstavljenih sedem spektakularnih »outdoor« dogodivščin poteka v trinajstih evropskih državah. Tudi pri nas! Slovenska premiera je bila na sporedu dva dni po nemški, še šest priložnosti za ogled pa imate konec meseca novembra.

Tri izmed sedmih zgodb v filmu so »hribovske«. Dve ženski in ena moška. Junakinja »prvega poglavja« I am North je Švicarka Caro North. Pri treh letih je v domačem Verbieru stopila na smuči, pri enajstih pa že plezala. Vedno višje, lotevala se je vse težjih smeri! Kot šestnajstletnica je osvojila argentinsko Aconcaguo (6.961 m), pri dvaindvajsetih pa je preplezala slovito severno steno Eigerja (3.975 m) v domačih Alpah. Izkušnje je kot alpinistka nabirala tudi v Himalaji, pa na Aljaski in v Iranu. Ko je v Švici, med drugim opravlja delo gorske vodnice, pa smuča in kolesari. V gorah, seveda. Visoko, predvsem na ledenih vrhovih, se počuti kot doma.

V »petem poglavju« Out of frame nastopi francoski alpinist Mathis Dumas. Vsestranski 25-letni gorski vodnik iz Chamonixa se zelo dobro znajde kot ledni plezalec in smučar, je pa tudi odličen profesionalni fotograf. Pravi, da so gore njegov studio. To seveda še kako drži. V filmu je predstavljen njegov projekt z osrčja masiva Mont Blanc. Visoko, visoko je s kolegi (Xavier De Le Rue, Marion Haerty, Conrad Anker) postavil »slackline«!

V »predzadnjem poglavju« Climbing Iran je predstavljena iranska profesionalna plezalka Nasim Eshqi. Ženska z veliko začetnico, ki razmišlja izven okvirov. Premaguje družbeno-kulturne in ideološke ovire. Pa seveda fizične in psihološke, saj je izvrstna športnica, strastna plezalka. V domačih gorah je pustila močno sled in tudi petdeset novih smeri.

Tudi preostale štiri zgodbe v filmu so dih jemajoče: triatlon okrog sveta, potovanje v pragozd, basejumping in prosto deskanje na snegu. Napovednik si oglejte na tej povezavi.

Po oktobrski premieri bo v Sloveniji še šest ponovitev in sicer konec novembra (med 21. in 29.11.) Tri v Ljubljani, po ena pa v Kranju, Mariboru in Celju. Vstopnice si lahko zagotovite na tej povezavi.

 

Ostale vsebine

F 570

Florijani osvojili Triglav, pridejo tudi v Planico

14 avgust, 2022 • Planinske vsebine

Florijani so najbolj zvesti navijači Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Naslednje leto bodo praznovali že trideseto obletnic…

Preberite več

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

24 december, 2021 • Planinske vsebine

Prihaja čas, ko si v beležnice in na koledarje z letnico 2022 zapisujemo novoletne zaobljube. Psihologi pravijo, da so le-te večinoma preveč splošne in se jih zato, tako statistika, po pol leta drži samo še slaba polovica. Zaobljube naj bodo torej konkretne. Natančno opredelite, kaj želite doseči in spremeniti. Mi imamo za vas zelo konkreten predlog. Sprejmete naš izziv?

Preberite več

Gremo v Bovec?

22 december, 2021 • Planinske vsebine

Kam vas bo odneslo naslednji teden? Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente je za osvajalce belih vrhov vsekakor vedno zelo zanimiv. Visoki Kanin, Prestreljenik, Rombon, pa Svinjak, Polovnik in Golobar bodo cilji najbolj izkušenih. Prav vsi, tudi tisti manj izkušeni, pa bodo pozno popoldan in zvečer lahko uživali na bovškem festivalu filmov o naravi in športih v njej. Kje? V Kulturnem domu Bovec, ki bo od torka 28. do četrtka 30. decembra gostil Bovec Outdoor Film Festival (BOFF).

Preberite več

Po Štefanovi poti na Grašico

5 oktober, 2021 • Planinske vsebine

Lani avgusta smo se z njim povzpeli na Mrzlico in tam klepetali o prvih enajstih sezonah gibanja Gremo v hribe ter njegovih ostalih planinskih dogodivščinah širom Slovenije, bivše Jugoslavije in tudi Evrope. Takrat nam je Štefan Sapač omenil tudi njegov projekt »urejanje poti na Grašico«, ki je bila tedaj tik pred zaključkom. Otvoritev poti na ta vrh nad Zagorjem ob Savi je predvidel za jesen 2020. Pa so dogodek »odnesli« korona ukrepi. To pomlad, natanko teden dni pred začetkom dvanajste sezone Gremo v hribe, pa je vendarle napočil čas za uradno otvoritev Štefanove poti na Grašico. Po »naši« sezoni smo na vrh, s Štefanom seveda, skočili tudi mi.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.