Gremo v hribe
Menu
EOFT2021 Caro North LowRes 01

Gremo v kino!

14 oktober • Planinske vsebine

European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) tudi v Ljubljani, Kranju, Mariboru in Celju.

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.)«. Uprizoritev filma v katerem je predstavljenih sedem spektakularnih »outdoor« dogodivščin poteka v trinajstih evropskih državah. Tudi pri nas! Slovenska premiera je bila na sporedu dva dni po nemški, še šest priložnosti za ogled pa imate konec meseca novembra.

Tri izmed sedmih zgodb v filmu so »hribovske«. Dve ženski in ena moška. Junakinja »prvega poglavja« I am North je Švicarka Caro North. Pri treh letih je v domačem Verbieru stopila na smuči, pri enajstih pa že plezala. Vedno višje, lotevala se je vse težjih smeri! Kot šestnajstletnica je osvojila argentinsko Aconcaguo (6.961 m), pri dvaindvajsetih pa je preplezala slovito severno steno Eigerja (3.975 m) v domačih Alpah. Izkušnje je kot alpinistka nabirala tudi v Himalaji, pa na Aljaski in v Iranu. Ko je v Švici, med drugim opravlja delo gorske vodnice, pa smuča in kolesari. V gorah, seveda. Visoko, predvsem na ledenih vrhovih, se počuti kot doma.

V »petem poglavju« Out of frame nastopi francoski alpinist Mathis Dumas. Vsestranski 25-letni gorski vodnik iz Chamonixa se zelo dobro znajde kot ledni plezalec in smučar, je pa tudi odličen profesionalni fotograf. Pravi, da so gore njegov studio. To seveda še kako drži. V filmu je predstavljen njegov projekt z osrčja masiva Mont Blanc. Visoko, visoko je s kolegi (Xavier De Le Rue, Marion Haerty, Conrad Anker) postavil »slackline«!

V »predzadnjem poglavju« Climbing Iran je predstavljena iranska profesionalna plezalka Nasim Eshqi. Ženska z veliko začetnico, ki razmišlja izven okvirov. Premaguje družbeno-kulturne in ideološke ovire. Pa seveda fizične in psihološke, saj je izvrstna športnica, strastna plezalka. V domačih gorah je pustila močno sled in tudi petdeset novih smeri.

Tudi preostale štiri zgodbe v filmu so dih jemajoče: triatlon okrog sveta, potovanje v pragozd, basejumping in prosto deskanje na snegu. Napovednik si oglejte na tej povezavi.

Po oktobrski premieri bo v Sloveniji še šest ponovitev in sicer konec novembra (med 21. in 29.11.) Tri v Ljubljani, po ena pa v Kranju, Mariboru in Celju. Vstopnice si lahko zagotovite na tej povezavi.

 

Ostale vsebine

s1 v2

Po Štefanovi poti na Grašico

5 oktober, 2021 • Planinske vsebine

Lani avgusta smo se z njim povzpeli na Mrzlico in tam klepetali o prvih enajstih sezonah gibanja Gremo v hribe ter njegovih ostali…

Preberite več

Kdo so fantje in dekleta, ki skrbijo za najboljšo »telovadnico«?

21 junij, 2021 • Planinske vsebine

»Najboljša telovadnica je hrib!« je slogan, ki ga najdete na čudovitih majicah dvanajste sezone našega gibanja Gremo v hribe. Se strinjamo? Absolutno. Včasih pa se morda celo premalo zavedamo, da naše brezhibno urejene »telovadnice« niso nekaj samoumevnega …

Preberite več

Najboljša telovadnica je »gmajna«!

23 maj, 2021 • Planinske vsebine

Osnovnošolska mladina in hoja v hribe. Najpogostejše prve asociacije? Presenetljivo velikokrat govorimo o najmanj zmerni zadržanosti. Precej bolj redko pa o iskrenem navdušenju. Seveda vzorec naših anketirancev ni dovolj velik in reprezentativen, da bi lahko prišli do nekih relevantnih zaključkov. Morda pa gre zgolj za stereotip? Izkušnje in posledično mnenja so različna.

Preberite več

Pes kot hribovski sopotnik

19 maj, 2021 • Planinske vsebine

»Tjarampadadi, nobenih skrbi, srečo imaš na vrvici!« Vsi poznamo to pesem iz legendarnega slovenskega mladinskega filma. Pa zapisana misel iz refrena drži tudi v hribih? Smo s pasjimi hribovskimi sopotniki na višjih nadmorskih višinah zares lahko povsem brezskrbni? So bolj strmi nakloni za naše štirinožne prijatelje lahko prestrmi? So skalnate površine primerne za pasje tačke ali je bolje, da skakljanje po meliščih prepustimo avtohtonim živalim gorskega sveta?

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.