Gremo v hribe
Menu
BOFF2021 1 v2

Gremo v Bovec?

22 december • Planinske vsebine

Kam vas bo odneslo naslednji teden, med božičem in silvestrovim? Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente je za osvajalce belih vrhov vsekakor vedno zelo zanimiv.

Kam vas bo odneslo naslednji teden, med božičem in silvestrovim? Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente je za osvajalce belih vrhov vsekakor vedno zelo zanimiv. Visoki Kanin, Prestreljenik, Rombon, pa Svinjak, Polovnik in Golobar bodo cilji najbolj izkušenih. Prav vsi, tudi tisti manj izkušeni, pa bodo pozno popoldan in zvečer lahko uživali na bovškem festivalu filmov o naravi in športih v njej. Kje? V Kulturnem domu Bovec, ki bo od torka 28. do četrtka 30. decembra gostil Bovec Outdoor Film Festival (BOFF).

Že štirinajsta izvedba priljubljenega festivala se bo pričela v torek ob 16. uri z okroglo mizo na temo trajnostne mobilnosti. Pogovor bo moderiral izkušeni radijec Matej Praprotnik, v diskusiji pa bodo sodelovali klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, predsednik skupnosti Julijskih Alp Klemen Langus, Miro Kristan iz Posoškega razvojnega centra, Majda Odar iz Triglavskega narodnega parka ter Ilone Strmecki iz Slovenske turistične organizacije.

Veliko pozornosti bo zagotovo poželo tudi predavanje alpinista Luke Stražarja. Dobitnik prestižnega Zlatega cepina in Bloudkove plakete (obe nagradi sta s kolegom Nejcem Marčičem prejela leta 2012) bo govoril o letošnji zelo odmevni odpravi Rolwaling, kjer je prav z Nejcem preplezal 1700 metrsko smer v severozahodni steni gore Tsobaja v Nepalu (6880 metrov).

Po uvodu »v živo« se bomo usmerili na veliko platno. Tema torkovih filmov bo, ostajamo v kontekstu uvoda, narava in ekologija. Ogledali si boste lahko film Mateja Vraniča Divja Slovenija, pa Leto 1 (Arc Bovec), Narava brez meja (Rožle Bregar), Zadnji gozd (Orlando von Einsiede) ter Smaragdni raj (Laurens Bubendorfer).

Po torkovem začetku v duhu trajnosti bodo v naslednjih dveh dneh (sreda in četrtek) na filmskem platnu kraljevali osvajalci belih vrhov (alpinisti, plezalci, smučarji, deskarji) pa tudi kolesarji in kajakaši. Skupaj bo na sporedu kar 36 filmov! Nagrajence bo izbralo občinstvo, ki bo ob projekcijah deležno tudi moderiranega klepeta z večino domačih akterjev in avtorjev filmov.

Vse dni si bodo na stojnici na voljo knjižne uspešnice in novosti iz založb Didakta in Sidarta, ogledali pa si boste lahko tudi razstavo (grafike in izdelki) Jureta Sodje, ki je začetnik znamke Moonchild Snowboards. Zadnja dva dneva bo poskrbljeno tudi za otroško varstvo z animacijo.

Na sporedu pa bo tudi »teren«. V torek in sredo na Kaninu (lavinska in freeride delavnica), v četrtek pa v bližini vasi Plužna pri Bovcu (štiriurni izlet v jamo Srnica).

Vas mika?

Vse podrobnosti o letošnjem BOFF-u so na voljo na tej povezavi, vstopnice in še kaj pa si lahko zagotovite tukaj! Omeniti velja še, da bo število sedišč v dvorani zaradi ukrepov za omejevanje epidemije prepolovljeno, obiskovalci pa seveda morajo izpolnjevati enega izmed pogojev PCT.

Ostale vsebine

F 570

Florijani osvojili Triglav, pridejo tudi v Planico

14 avgust, 2022 • Planinske vsebine

Florijani so najbolj zvesti navijači Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Naslednje leto bodo praznovali že trideseto obletnic…

Preberite več

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

24 december, 2021 • Planinske vsebine

Prihaja čas, ko si v beležnice in na koledarje z letnico 2022 zapisujemo novoletne zaobljube. Psihologi pravijo, da so le-te večinoma preveč splošne in se jih zato, tako statistika, po pol leta drži samo še slaba polovica. Zaobljube naj bodo torej konkretne. Natančno opredelite, kaj želite doseči in spremeniti. Mi imamo za vas zelo konkreten predlog. Sprejmete naš izziv?

Preberite več

Gremo v kino!

14 oktober, 2021 • Planinske vsebine

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.)«. Uprizoritev filma v katerem je predstavljenih sedem spektakularnih »outdoor« dogodivščin poteka v trinajstih evropskih državah. Tudi pri nas! Slovenska premiera je bila na sporedu dva dni po nemški, še šest priložnosti za ogled pa imate konec meseca novembra.

Preberite več

Po Štefanovi poti na Grašico

5 oktober, 2021 • Planinske vsebine

Lani avgusta smo se z njim povzpeli na Mrzlico in tam klepetali o prvih enajstih sezonah gibanja Gremo v hribe ter njegovih ostalih planinskih dogodivščinah širom Slovenije, bivše Jugoslavije in tudi Evrope. Takrat nam je Štefan Sapač omenil tudi njegov projekt »urejanje poti na Grašico«, ki je bila tedaj tik pred zaključkom. Otvoritev poti na ta vrh nad Zagorjem ob Savi je predvidel za jesen 2020. Pa so dogodek »odnesli« korona ukrepi. To pomlad, natanko teden dni pred začetkom dvanajste sezone Gremo v hribe, pa je vendarle napočil čas za uradno otvoritev Štefanove poti na Grašico. Po »naši« sezoni smo na vrh, s Štefanom seveda, skočili tudi mi.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.