Gremo v hribe
Menu
vodniki v2

Gorski vodnik vs. Planinski vodnik

21 avgust • Planinske vsebine

O tem, kako je pomembno tudi s kom, ne samo, kam, o Kekcih v najboljšem smislu, o gorskih domorodcih in o tem, kako se sreča množi, ko se deli.

Včasih gre za to, kam gremo, včasih bolj za to, s kom. Saj vemo, da je pol vrednosti doživetja tudi v tem, s kom ga delimo. Pri planinarjenju, sploh pa pri osvajanju bolj zahtevnih gora, je to slednje lahko še posebej pomembno.

 

Ljubitelji planin z veliko navdušenja in malo izkušnjami, ki želijo varno in organizirano raziskovati višave, si lahko za sopotnike izberejo planinske vodnike, ki kot prostovoljke in prostovoljci delujejo v okviru Planinske zveze Slovenije. Organizirajo skupinske ture, pohode, turne smuke, lažje plezalne vzpone in izvajajo usposabljanje po programu planinske šole. Med njimi je večina lahkokategornikov, to so tisti z zaključnim usposobljanjem A kategorije, ki vodijo lahke kopne ture. Kategorije se stopnjujejo do črke F, to so že težkokategorniki, ki so usposobljeni tudi za vodenje v plezalnih smereh, za pomoč soplezalcu v kopnem, snegu, ledu, kombiniranem svetu, zaledenelih slapovih, za reševanje in orientacijo.

Ne glede na kategorijo usposobljenosti planinski vodniki skrbijo za načrtovano, varno, strokovno vodenje ture in ustrezno opremo. Razpolagajo tudi z insajderskimi informacijami – ker sodelujejo z oskrbniki planinskih koč zelo dobro vedo, kje v hribih se še posebej dobro je. Planinski vodniki so Kekci v najboljšem smislu – pogumni, prijazni in iznajdljivi raziskovalci hribov in gora, ljubitelji narave in na sploh fajn družba. Z njimi bodo šli novi obiskovalci po planinah lahkih nog,  brez skrbi, da bi jih neizkušenost ugnala v kozji rog.

Za planince, ki segajo po višjih in bolj zahtevnih vrhovih, ki so pripravljeni presegati svoje meje, pa so tu gorski vodniki. To so prekaljeni gorniki z odločnim in živahnim korakom a mirnimi živci in ogromno izkušnjami, ki imajo za seboj tudi zahtevno usposabljanje. Da sploh lahko pristopijo k šolanju, morajo predhodno opraviti alpinistični tečaj in izpit. Potem sledi tri leta tečajev gorskega vodništva, vodenja v skali, ledu in snegu ter turnega smučanja. Gorski vodnik mora poznati osnove vremenoslovja, geologije in vede o ledenikih, pasti snega in plazov, obvladati veščine taborjenja in zasilnega bivanja v naravi, prvo pomoč in načine obveščanja v primeru nesreče. Skratka, gorski vodniki so gorski domorodci, ki se v najzahtevnejših situacijah znajdejo bolje, kot povprečen sprehajalec v ljubljanskem Tivoliju na sončen dan.

Poleg tega, da obvladajo fizičen svet, jim niso tuji niti psihološki prijemi. Za začetek morajo znati vzpostaviti zaupen odnos s stranko,  s katero včasih v intenzivnih razmerah preživijo tudi več dni. Stranke znajo motivirati, pomiriti, včasih pa v imenu varnosti tudi pod vrhom preusmeriti v dolino. Svoje nadvse zahtevno in odgovorno delo opravljajo kot poklic, delujejo pa lahko po vsem svetu, saj ima licenca mednarodno veljavo.

Novost pri nas so mednarodni planinski vodniki (IML), ki delujejo v okviru Združenja planinskih vodnikov Slovenije, to je član  mednarodnega združenja planinskih vodnikov (UIMLA). K 53-dnevnemu šolanju, ki mora biti opravljeno v treh letih, lahko pristopijo planinci s kar nekaj izkušnjami. Da pridobijo naziv IML, morajo uspešno opraviti izpite iz teorije in prakse vodništva in gorništva, plezanja, orientacije in organizacije, na koncu pa še kompleksen vodniški izpit. »Vodnik pred, med in po turi poskrbi za vse, kar pripomore k varni in zanimivi izvedbi ture po vaših željah. Varnost na turi je ključna. Naši vodniki ustrezno ukrepajo v vsaki situaciji, svetujejo glede opreme, varnega gibanja in poskrbijo za kar najvarnejšo izvedbo ture«, so zapisali na svoji spletni strani. Enako, kot gorski vodniki, tudi mednarodni planinski vodniki svoje delo opravljajo kot poklic.

Tako lahko pri nas izbirate kar med tremi različnimi variacijami na temo izkušenega spremstva. Pri odločitvi, koga izbrati, gotovo veliko odtehta zahtevnost ture, osebna fizična pa tudi finančna zmogljivost. V pravi družbi lahko gremo dlje in višje, kot sami. Ko uspešno dosežemo cilj skupaj, srečo množimo, ko jo z nekom delimo.

Ne glede na to, koga si izberemo za sopotnika in, kako blizu nebu so naši cilji, poskrbimo, da jih bomo dosegali #vednovarno in #vednoodgovorno.

Begunjscica

Ostale vsebine

AF naslovna1 v3

Z Andrejem v Polhograjce

11 april, 2021 • Planinske vsebine

Z Mojco in Andrejem Flerinom se v hribih družimo že skorajda desetletje. Prvič smo se srečali na Planini nad Vrhniko. Bilo je v dr…

Preberite več

Je gora res nora?

10 april, 2021 • Planinske vsebine

Ne, gora ni nora. »Mi pa tudi ne!« samozavestno dodaja France Malešič in razloži, da si planinci najbrž najstarejši slovenski pregovor radi prikrojimo po svoje. Kako tudi ne. Ker gremo radi tja, gor seveda, pač nismo nori.

Preberite več

Zimsko čebulno oblačenje

21 december, 2020 • Planinske vsebine

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete. Plastenje oblačil je ključna komponenta, ki naredi razliko, kako bomo preživeli zimski dan v naravi. Vsak sloj ima namreč svojo funkcijo, zato je priporočljivo oblačenje po »čebulnem« sistemu, ki nam omogoča dodajanje ali izpuščanje slojev, odvisno od intenzivnosti vadbe oziroma zahtevnosti ture in vremena, ki se nam obeta.

Preberite več

V hribe pozimi

15 december, 2020 • Planinske vsebine

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi. Ožarjeni se svetlikajo na obzorju in vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo na nepozabno avanturo. A z začetkom zimske sezone se hribi lahko iz raja na zemlji spremenijo v pekel, če za vzpon nismo ustrezno poučeni, pripravljeni in opremljeni.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.