Gremo v hribe
Menu
Tina Dibatista

V rubriki »Gora ni nora« bodo posamezniki, ki so kakor koli povezani s slovenskimi gorami (in teh je veliko) delili svoje »najljubše«. Kar tako, za zabavo, morda za navdih in zato, da pričnemo na enem mestu združevati ljudi dobre volje, poštenega srca in radostnega duha. Tiste, ki po turi radi spijejo Laško. Tiste, katerih karakter sooblikuje preživljanje časa v hribih in gorah.

TINA DIBATISTA

Tina bi zlahka zrla s plakata ženskega opolnomočenja »We can do it« in kazala svoj biceps, obenem pa bi ji z oči sijala razigrana in hkrati nežna energija, ki jo delata žensko, ki je vzor mnogim. Po naravi sicer trmasta, pravijo, a če ne bi bila tudi to, najbrž ne bi bila kar osemkrat razglašena za najuspešnejšo slovensko alpinistko. »Matičarka« je postala leta 1995, ko se vpisala v alpinistično šolo, od leta 2005 pa je po poklicu gorska vodnica z mednarodno licenco IFMGA. Kot prva ženska na svetu je smučala z najvišjega srha Severne Amerike, Denalija (6.190 m) in se v ženski navezi povzpela na legendarni Fitz Roy v Patagoniji. Kot prva Slovenka po Tomu Česnu je na mah opravila s tremi velikimi problemi Alp, in sicer s severnimi stenami Eigerja, Materhorna in Grandes Jorasses. Pozimi. V njenem času. . S Tomažem in njunima hčerkama živi pod Šmarno goro. In tudi za njo je vsak dan, ki ga ne preživi v naravi, izgubljen.

Dihanje svežega zraka je ...

najboljše zdravilo/ cepivo/ pomirjevalo.

 

Kateri je vaš najljubši letni čas?

Jesen.

 

Na kaj pomislite, ko zagledate Triglav?

Na vzpon za Ulin 10. rojstni dan ... 6 srečnih otrok, ki ob Aljaževem stolpu pojejo Oj Triglav, moj dom.

 

Se spominjate svoje prve ture?

Dovški Križ pozimi, na vrvi s Šraufom (Stane Belak Šrauf) in brez derez. To je bila moja prva alpinistična tura. Prva planinska tura pa s starši nad dolino Zadnjice, ko je bilo tam dovoljeno še spati v šotoru, na divje.

 

Katera je vaša najljubša slovenska planinska destinacija?

Slemenova špica jeseni. Ker smo tja hodili že z mojimi starši odkar pomnim, vsako jesen … in sedaj to tradicijo nadaljujemo.

 

Katera je vaša najljubša slovenska planinska koča?

Tonkina koča.

 

Kaj je na turi vedno v vašem nahrbtniku?

Prva pomoč. Če pa vem, da bom spala na koči, pa čepki za ušesa.

 

Kaj se najbolj prileže, ko osvojite vrh in kaj, ko je tura zaključena?

Ko osvojim vrh: objem. Ko je tura zaključena: pivo.

 

S kom ste najraje v hribih?

Z moji družino in najboljšimi prijatelji.

 

Vas je v hribih kdaj strah in česa?

Strah me je objektivnih nevarnosti (padajočegaa kamenja/ledu, plazov, nenadne/nepredvidene spremembe vremena), zelo in z leti vedno bolj. Ob koncu vsake ture se VEDNO zahvalim, da se je vse dobro končalo.

 

Česa v hribih nikoli ne počnete?

Pospravljam stanovanja (ker to res prevečkrat počnem doma).

 

Kaj je za vas popoln dan in kako izgleda?

Jesensko plezanje z Jako ali najinima puncama in smučanje z lepega vrha v popolnem pršiču, v družbi najbližjih prijateljev.

 

Katera je vaša najljubša planinska pesem ali pesem, ki vas spominja na hribe?

Na Planincah sončece sije.

 

Vaš najljubši (planinski) moto?

Pogumni imajo srečo.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.