Gremo v hribe
Menu
Janja Garnbret

V rubriki »Gora ni nora« bodo posamezniki, ki so kakor koli povezani s slovenskimi gorami (in teh je veliko) delili svoje »najljubše«. Kar tako, za zabavo, morda za navdih in zato, da pričnemo na enem mestu združevati ljudi dobre volje, poštenega srca in radostnega duha. Tiste, ki po turi radi spijejo Laško. Tiste, katerih karakter sooblikuje preživljanje časa v hribih in gorah.

JANJA GARNBRET

Prihodnjo pomlad, 12. marca, bo dopolnila šele 23 let, pa vendarle je že v tem trenutku legenda. Goat (greatest of all time) športnega plezanja! Od višine in uspehov se ji ne zvrti. V Slovenj Gradcu rojena šestkratna svetovna prvakinja je 6. avgusta postala olimpijska prvakinja, nepozabno sezono pa je slab mesec dni kasneje, 4. septembra, končala z zmago na domači tekmi svetovnega pokala v Kranju. Simpatična sogovornica nam je priznala, da ima zdaj kar naenkrat »preveč časa«. Urnik ni več tako zelo, do minute natanko, natrpan. Jesen bo izkoristila za plezanje v naravni steni, mikajo jo že dolgo ogledane smeri v Mišji peči. Morda si privošči tudi kakšen balvanski dan v sosednji Avstriji. Seveda na vrsto pride še kako zaslužen dopust in pa »izlet« v kakšen drug šport. Tudi kakšen sprostitveni pohod v hribe si bo privoščila. Triglav se ji je sicer nedavno izmuznil, a ostaja na »to do« listi. Pa »najljubše« hribovske zlate Janje?

Dihanje svežega zraka je …

… užitek! Narava, svoboda …

Kateri je vaš najljubši letni čas?

Pomlad. Zima je pravzaprav, kar se mene tiče, pogosto »dolgočasna«. Spomladi, ko vse zacveti in je bolj toplo, pa zaživim. To je moj čas!

Na kaj pomislite, ko zagledate Triglav?

Na Slovenijo, naš grb, pa vse naše naravne lepote. Priznam, nisem še bila na vrhu Triglava. Sicer sem nedavno imela možnost vzpona v družbi prijateljev, ampak se mi potem ni izšlo. Vsekakor pa Triglav prej ali slej pride na vrsto. Obvezno.  

Se spominjate svoje prve ture?

Zelo dobro. Z očetom sva šla na Kremžarjev vrh. To ni ne vem kako zahteven in dolg vzpon, a bila sem še majhen otrok in tura se mi je zdela neskončno dolga (smeh, op.p.).

(Kremžarjev vrh je najbolj zahodni tisočak na Pohorju. Nahaja se severovzhodno od Slovenj Gradca. Pokrajina je tipično pohorska: gozdovi in cvetoči travniki samotnih gorskih kmetij. Dobrih pet minut pod 1164 metrov visokim vrhom se nahaja Koča pod Kremžarjevim vrhom za katero skrbi domače Planinsko društvo Slovenj Gradec. Na vrh vodi več lahkih označenih poti, op.p.)

Katera je vaša najljubša slovenska planinska destinacija?

Težko bi se odločila za le eno, ko pa je toliko lepih in privlačnih ciljev. Tistih višjih in tudi nižje ležečih. Pred septembrsko tekmo svetovnega pokala v Kranju smo imeli novinarsko konferenco v idiličnem okolju Svetega Jošta nad Kranjem, od koder so razgledi na mesto in gore res zelo lepi.

Katera je vaša najljubša slovenska planinska koča?

Aljažev dom v Vratih. Zelo lep je tamkajšnji okoliš s slapom Peričnik, ki smo ga letos obiskali z reprezentanco.

Kaj je na turi vedno v vašem nahrbtniku?

Dovolj hrane in pijače, pa rezervna oblačila. Pa na kremo za sončenje nikoli ne pozabim.

Kaj se najbolj prileže, ko osvojite vrh in kaj, ko je tura zaključena?

Glavna nagrada na vrhu je vedno razgled. Po vsem »trpljenju« proti vrhu se le-ta najbolj prileže. Tudi z vrha trboveljskega dimnika, ki se pne nad reko Savo je razgled, verjemite mi, čudovit.* Pa po zaključku tur? No, vedno najprej pomislim na kakšen dober in zdrav prigrizek.

(* Janja je z Domnom Škoficem lani jeseni preplezala 360-metrski dimnik Termoelektrarne Trbovlje. Gre za najvišji dimnik v Evropi in najvišjo zgradbo v Sloveniji. Janja, pač. Vedno in povsod na vrhu! O podvigu je nastal tudi dokumentarni film, op.p.)

S kom ste najraje v hribih?

S prijatelji.

Vas je v hribih kdaj strah in česa?

Zaenkrat v hribih še nisem imela slabe izkušnje. Zagotovo pa ni prijetno, če ti jo zagode slabo vreme.

Česa v hribih nikoli ne počnete?

Ne odlagam smeti in si želim, da tega ne bi počel prav nihče.

Kaj je za vas popoln dan in kako izgleda?

Torej, kot prvo, potrebno je zelo zgodaj vstati, da vrh dosežeš dovolj zgodaj in nato uživaš v sončnem vzhodu in razgledih. Sledi spust in umik v kakšno prijetno kočo z dobro hrano. Pa da se ti potem prav nikamor ne mudi in se zvečer domov vrneš prijetno utrujen.

Katera je vaša najljubša planinska pesem ali pesem, ki vas spominja na hribe?

»Siva pot« je tista, ki mi prva pade na misel.

Vaš (najljubši) planinski moto?

»Zaupaj vase!«

Foto: Andraž Purg, Grega Valančič (Sportida), Vid Ponikvar (Sportida)

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.