Gremo v hribe
Menu
Intro Nanaos

Za uvod na istrski Triglav

14 maj • Dogodki

Istrski Triglav. Tako ga ljubkovalno imenujejo domačini. Ker gre za najvišji in tudi najbolj priljubljeni vrh na slovenskem delu tega polotoka (1028 m). To je seveda Slavnik!

Istrski Triglav. Tako ga ljubkovalno imenujejo domačini. Ker gre za najvišji in tudi najbolj priljubljeni vrh na slovenskem delu tega polotoka (1028 m). To je seveda Slavnik! Deset metrov pod vrhom, ob Tumovi koči, smo na drugo majsko soboto otvorili trinajsto sezono gibanja »Gremo v hribe«. Čudovit razgled, cvetoči travniki, odlična hrana, hladno pivo in super ansambel. Piko na i našemu uvodnemu druženju je s prvim nastopom v hribih postavila izjemna cirkuška performerka Tamia Šeme.

Slavnik, zadnji vrh nad tisoč metri na Slovenski planinski poti lahko osvojite po več označenih poteh. Najbolj priljubljena in obljudena je pot z morske strani, iz Podgorja. Pa najlepša? »Za izhodišče najraje izberem severovzhodno stran, Skadanščino. Pot je v zelo dobrem stanju in primerna za vse. Lepa, zame najlepša. Pred gručasto vasico na južnem pobočju hriba Rožce je brezplačno parkirišče, od koder boste na vrhu prej kot v dveh urah. Na usmerjevalno tablo smo zapisali 1 ura in 40 minut. Če se pred vzponom radi ogrevate bolj po ravnini, vam predlagam štart v bližnji vasi Markovščina. Do Skadanščine boste hodili največ 40 minut,« nam je dober teden pred začetkom nove sezone povedal predsednik Obalnega planinskega društva (OPD) Koper, Aldo Zubin, in nas povabil na voden »gremovhribovski« pohod do Tumove koče na Slavniku. Le-to upravlja prav društvo, ki mu predseduje. Gremo? Gremo!

Skadanščina, 14.5.2022, ob 8. uri. Zbrana je pisana druščina. Tako geografsko kot starostno. Primorci, Gorenjci, Dolenjci in Štajerci. Najmlajša pohodnica je šestletna Dolenjka Lara, najstarejša 74-letna Primorka Nataša. V zadnjem hipu se nam pridruži še Ljubljančan Jure. S kamero! Za oddajo o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki bo posnel reportažo. »Ma, se ta oddaja kliče Migaj z nami?« so radovedne dame iz OPD Koper. »Tako je!« potrdi Jure in doda, da je na sporedu vsak zadnji petek v mesecu na drugem programu nacionalne televizije. Se gledamo 27. maja, torej!  

»Alora, gremo. Gremo v hribe!« nas spodbudi vodnik Aldo, ki ni samo predsednik Obalnega planinskega društva Koper, pač pa tudi markacist, turnokolesarski vodnik (eden prvih v Sloveniji!) in še kaj. Skratka, avtoriteta. Sledimo njegovem tempu, ki ga prilagodi najšibkejšemu členu in srkamo zanimivosti ter koristne informacije, ki nam jih mimogrede stresa iz rokava. O naravi, ki nas obdaja, o trendih v pohodništvu in izzivih za prihodnost. »Dela je dovolj,« nam pove prijazni sogovornik. Društvo, ki ga vodi, ima ta hip okrog 500 članov, vsakih štirinajst dni organizirajo voden izlet. Odlično sodelujejo predvsem z istrskimi društvi z obeh strani meje in pa tudi italijanskimi. Prvo majsko nedeljo so jo mahnili na hrvaški Krk, naslednjo bodo v italijanskih Karnijskih Alpah. Vsi, ki bi se jim radi pridružili, ne samo Primorci, ste dobrodošli …

Migamo in kot bi mignil smo na vrhu. Saša iz ansambla Štravs na odru ravno prepeva »Ne nosi mi rož v zahvalo, ne nosi mi cvetja ti …«. Ne, ne bomo Saša. Narcise, potonike in perunike, te v maju na polno cvetijo na Slavniku, zgolj občudujemo. V družbi dolgoletnih in novih »gremovhribovskih« prijateljev. Tudi Saša in njen trio so navdušeni nad cvetličnimi razgledi. »Prvič igramo na Nanosu, super je,« je očarana pevka Saša ki nam je namignila, da bo z nami tudi na naslednjem dogodku, na Uršlji gori. Tam bo v ansamblu Gregorja Kobala nadomeščala pevko Majo Jelenc. Slednja bo namreč četrtega junija na poroki. Danes dekletce, jutri nevesta? Kdo bi vedel, jo povprašamo 25. junija na Mirni gori …

Foto 3

Lačni? Seveda. Oskrbnica Gabrijela Nagy ponudi joto, njoke, zavitek. »Gratest hits« vsako soboto in nedeljo ter ob praznikih. Izkušena gostinka iz Podgorja sicer s prvim julijem zaključuje osemletno »misijio« na Slavniku. Nasledila jo bosta Andreja in Danijel Raca, ki sta se na našem prvem dogodku izkazala kot žar mojstra. »Tudi po prvem juliju vas bomo razvajali s »slavniškimi klasikami«, na jedilnik pa bomo dodali še nekaj novosti. V mislih imam predvsem sladice,« se nasmeji Andreja, Danijel ji prikimava. Se vidimo julija!

Ob odličnem kosilu nam ena izmed članic OPD Koper predstavi gospoda Rajka Čerina. Osemdesetletni gospod iz Kopra je dolgoletni gospodar Tumove koče. Več kot 250-krat na leto se na Slavnik povzpne peš! Še vedno sodeluje pri obnovitvenih delih. »Gremo na Slavnik. Znova in znova. To je moj preprost recept za zdravo življenje,« svetuje Rajko in pove, da Koprčani, Ankarančani, Izolani in Pirančani Slavnik najraje obiščejo, ko zapade sneg. Letno jih v povprečju obišče okrog 10.000 planincev, v rekordnem letu 2017 pa jih je bilo na vrhu več kot 13.000! Zadnja, »koronska« leta, je obisk upadel. Ampak, planinci se vračajo. Primorci in gostje iz ostalih delov Slovenije, pa Italijani in še bi lahko naštevali. Rajko je optimist. Gremo naprej!

Kam? Kot prvo na cvetoči travnik pod kočo, kjer »čilajo« planinci. Najmlajši ustvarjajo v otroškem kotičku, tisti bolj tekmovalni ne zamudijo nobene nagradne igre. Predvsem unikatne temno zelene majice »Gremo v hribe 2022« so zelo zaželen artikel. Vredno se je potruditi. Navijamo!

Pa vrhunec dneva? Ne eden, kar dva! S cirkuško performerko Tamio Šeme v glavni vlogi. Prvič je nastopila v hribih. Tisoč metrov nad, a s pogledom na morje. Čudovita kulisa in še lepša nastopa. Z obročem in nato še svilenim trakom. »Občutki so fenomenalni, publika odlična,« je bila po nastopu na Slavniku zadovoljna Tamia Dulce Villca Šeme oziroma krajše Tamia. Bivša državna reprezentantka v ritmični gimnastiki, zdaj uspešna preformerka in trenerka cirkuških veščin v Fuskabo cirkusu. »V tem svetu sem se našla. Ni pritiska, tako sem bolj ustvarjalna. Uživam!« nam je povedala Tamia. Med poletnimi počitnicami bo na poletnih taborih ob Kolpi znanje delila z najmlajšimi. Kondicijo nabira tudi v hribih. »Rada odkrivam nove kraje, enako je pri hribih. Nov hrib, nova izkušnja,« nam je še razkrila diplomantka Fakultete za šport, ki gre v hribe najraje v družbi tistih bivših sošolk in sošolcev s fakultete, ki imajo sredogorje in visokogorje v malem prstu.

Na Uršljo goro se še niso povzpeli. Morda pa bo Tamia z druščino kot pohodnica z nami 4. junija? Vabljena! In kdo bo takrat naš posebni gost? Kdo bo poskrbel za vrhunec dneva? Spremljajte naš Facebook in Instagram profil, kjer ga bomo razkrili v naslednjih dneh …

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.