Gremo v hribe
Menu
1 v5

Kam po večno mladost?

12 julij • Dogodki

V osrčje Gorjancev. Na gozdno pobočje Trdinovega vrha. Tam leži izvir Gospodična, ki po pripovedovanju domačinov prinaša večno mladost.

V osrčje Gorjancev. Na gozdno pobočje Trdinovega vrha. Tam leži izvir Gospodična, ki po pripovedovanju domačinov prinaša večno mladost. Nekje na pol poti iz Gabrja na Trdinov smo ga našli. Par korakov stran, nad izvirom, pa tudi kočo, ki je gostila tretji dogodek letošnje sezone Zlatorogove transverzale ponosa.

Če zgodba o studencu, ki jo je v eni lepših pripovedk v knjigi Bajke in povesti o Gorjancih izviru namenil pisatelj in zgodovinar ter veliki ljubitelj Gorjancev, Janez Trdina, »pije vodo« smo preverili s fanti izpod Šmohorja. V hrib smo namreč zagrizli v družbi izbranih predstavnikov Košarkarskega kluba Zlatorog iz Laškega. Prijetna družba. Športni direktor Matic Zupanc, trener Robi Ribežl ter košarkarja Nik Dragan in Martin Jančar Jarc. Slednja sta Laščane nedavno okrepila za naslednjo sezono. Nik se v Laško vrača iz Belgije, Martin pa je novinec, doslej je bil član novomeške Krke. Ker sta oba Dolenjca, sta prevzela vlogo vodnikov do našega tokratnega končnega cilja. V pogovornem tempu smo krenili do »letečega cilja« (izvira), pogovori pa so bili seveda večinoma košarkarski. V teh dneh ljubitelji igre pod obročema pač razmišljajo oziroma razmišljamo predvsem o Tokiu in dometu Luke Dončića in druščine na športnem dogodku leta. Naši sogovorniki so nad reprezentanco navdušeni in optimistično pričakujejo olimpijske igre. Tako kot tudi novo domačo sezono v kateri imajo visoke cilje. Skupne priprave pričnejo 2. avgusta, dotlej pa bodo večinoma trenirali individualno.

»Zelo prijajo pa tudi takšni dnevi kot je današnji, ko se regeneriramo in skupaj uživamo v naravi,« nam je zatrdil športni direktor, ki gibanje Gremo v hribe zelo dobro pozna, saj so košarkarji iz Laškega že dolga leta aktivno vpleteni v ta družbeno odgovorni projekt. »Takšni projekti združujejo in povezujejo ter predvsem spodbujajo ljudi k gibanju in zdravemu načinu življenja, kar je super. Zelo radi pridemo, vzdušje je vedno prijetno in sproščeno. Še posebej, ko na domačem hribu (beri Šmohor) srečamo naše navijače, « je bil ob izviru in obveznem požirku navdušen vodja zelene odprave iz Laškega.

Fantje, upamo, da vam bo osvežitev iz studenca dala nekaj pospeška in mladostne svežine v naslednji sezoni. Držimo pesti in se vidimo septembra na Šmohorju in v Planici ter nato v Treh lilijah!

Medtem ko so fantje na odru (tam je ob moderatorju Gregorju seveda znova kraljeval »hišni« ansambel Gregorja Kobala) pozdravili planince iz vse Slovenije in se nato pridružili naši animacijski ekipi, vsi so prijazno asistirali pri družabnih nagradnih igrah, smo poklepetali še s predsednikom domačega Planinskega društva Novo mesto, Antonom Progarjem. »Vesel sem, da je karavana Gremo v hribe po nekaj letih premora  znova  ustavila pri Gospodični in da Pivovarna Laško vztraja s tem projektom. Že dvanajst let! Še na mnoga leta,« nas je pohvalil predsednik enega največjih slovenskih planinskih društev, ki v tem trenutku šteje okrog 600 članov. »Letna rast je okrog 10 %, kar je dobro. Ne bomo pa še kmalu dosegli rekordnih 2000 članov izpred let,« še dodaja upokojeni novomeški profesor matematike. Njegov dijak je bil tudi pokojni alpinist Vanja Furlan. »V njegov spomin (ob koči je postavljen tudi kip, op.p.) vsako leto, 15. avgusta, organiziramo pohod iz Gabrja mimo koče pri Gospodični na Trdinov vrh. Tudi letošnje leto ne bo izjema. Dobrodošli!« vabi predsednik PD Novo mesto, ki je vsem prisotnim razkril tudi ambiciozne načrte, ki se nanašajo na prenovo koče pri Gospodični.

Da se k Gospodični radi vračajo oziroma se bodo še vračali pa so nam zaupali tudi naši zvesti pohodniki …

»Super je. Ob Gospodični in naprej na Trdinovem vrhu sem bil večkrat že v preteklih letih, tudi na organiziranem zimskem pohodu. V knjižico Gremo v hribe sem danes vtisnil že peti žig. Vsak teden sem v hribih vsaj dvakrat. V naslednjih dneh me čaka Kopitnik, pa Velika planina. Skratka, pestro hribovsko poletje bo!«
Alaga iz Ljubljane

13

»Kar nekaj vrhov sva že osvojila, ampak tu sva pa res prvič. Razlog? Projekt Gremo v hribe. Ni nama žal. Dogodek na Mariborski koči sva izpustila, sva pa uživala na Vogarju. Vsekakor se vidimo na Uskovnici!«
Jožica in Boris iz Štomaža pod Čavnom

0015

»Dogodkov Gremo v hribe se zadnja leta kar redno udeležujeva. Vsekakor nameravava vztrajati do konca, do Planice. V najinih knjižicah bo zagotovo dovolj obveznih žigov, pa tudi tisti poljubni že polnijo okenca. Naslednji cilj je Smrekovec.«
Dragica in Aleksander iz Velenja

0020

»Drugo leto smo že z vami. Letos smo bili prav na vseh treh dogodkih in tudi sicer smo kar pridni.
Prva stran naših knjižic je ožigosana. Sledi oddih na morju, nato pa bomo dokončali začeto.«
Barbara, Erika in Matevž iz Domžal

66

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.