Gremo v hribe
Menu
VOGAR NASLOVNA v2

Ejga, gremo na Vogar!

13 julij • Dogodki

Do Kosijevega doma na planini Vogar nad Bohinjskim jezerom smo se v okviru naj pohodniškega projekta v Sloveniji, ta kompliment nam namenjajo številni pohodniki, že vzpenjali. Zadnjih sedem sezon. In tudi to, našo enajsto po vrsti, se bomo!

Čudovit kotiček 1054 metrov nad morjem postaja zvezda stalnica našega gibanja. ˝Ejga, pa pejmo na Vogar!˝ Z zeleno druščino smo se na bohinjski konec, ta velja za eno najbolj trajnostno naravnanih destinacij v Evropi, odpravili preteklo soboto in užili lep dan. Še se bomo vračali. Vse do zadnje septembrske sobote.

Ob jutranji kavi na Bledu smo izvedeli, da na otvoritveni dan letošnje sezone ˝Gremo v hribe˝. Občina Bohinj v sodelovanju z Javnim zavodom Triglavski narodni park in Skupnostjo Julijske Alpe pripravlja ˝Promocijski dan umirjanja prometa˝ ob Bohinjskem jezeru. Naša zelena odprava se je z veseljem pridružila zeleni pobudi za trajnostno mobilnost v enem izmed najlepših delov Bohinja. Parkirali smo na brezplačnem parkirišču v Bohinjski Bistrici in se z organiziranim, tudi brezplačnim, prevozom zapeljali do Ribčevega Lazu, od koder smo se peš odpravili proti Stari Fužini. V dobre pol ure smo na sprehodu skozi vas ogreli noge, tako da smo bili na našem izhodišču ob vznožju planine že na polnih obratih. Gremo v hribe, torej! GPS signal je dober. Še klik ˝exercise˝, ˝hike˝ in akcija! Na vrh smo, z nekaj postanki, prispeli v slabi uri. Forma na začetku sezone je torej dobra …

 

Vse najboljše, Janez!

Tam nas je, v majici Gremo v hribe seveda, pričakal Janez Resnik. Legenda Vogarja, častni član Planinskega društva Železničar (PDŽ), ponosni lastnik zlatega častnega znaka Planinske zveze Slovenije in še bi lahko naštevali. Ljubljančan z dolenjskimi koreninami, ki je imel pomembno vlogo pri dozidavi in obnovi Kosijevega doma, je v soboto praznoval 86. rojstni dan. Vse najboljše, Janez! Do doma se še vedno povzpne peš. ˝Za vzpon seveda porabim nekoliko več časa kot pred petdesetimi leti, ampak še vedno zmorem,˝ v smehu pravi vitalni upokojenec, ki se je v času obnove doma na vrh s štirideset kilogramskim nahrbtnikom gradbenega materiala povzpel tudi po štirikrat na dan. Z Janezom ki, letom navkljub, ostaja vpet v operativne skupine PDŽ-ja, smo seveda najprej nazdravili. Z Zlatorogom 0,0. Ob poslušanju zanimivih planinskih anekdot od Vardarja pa do Triglava nas je pod streho pregnala nevihta. ˝Ne kaže na celodnevno deževje. Kakšna nevihta bi nas še utegnila presenetiti, sonca ne bo, ampak do poznega popoldneva ste, kar se padavin tiče, lahko brez skrbi,˝ nam je resno napovedal Janez. Naši pametni app-i so sicer sugerirali hiter umik s planine. Kdo je imel prav? Izkušeni Janez, seveda. ˝Njegove izkušnje so neprecenljive. Z nasveti in delom je v zadnjih petnajstih letih pomagal našim oskrbnikom na Vogarju, v Ljubljani pa pri selitvi in urejanju sedeža društva na Pivovarniški ulici,˝ pa častnega člana pohvali aktualni podpredsednik PDŽ Drago Savić.

Postojnčan, ki je bil na čelu društva (lani so praznovali 70 let!) do lanskega decembra, je s sezono na Vogarju, glede na specifično situacijo, zadovoljen. ˝Ostajamo pozitivni. Zadovoljni gostje se radi vračajo. Pri nas je družba zelo pisana. Za izkušene gornike je naš dom izhodišče za številne ture. Naj izpostavim Triglavska jezera in Triglav, pa Pršivec čez Viševnik, na primer.  Potem so tu mlade družine, ki obisk Bohinja popestrijo s pohodom do naše koče, zadnja leta je tudi vse več kolesarjev,˝ razloži Savić.

Background image
VOGAR NAGRAJENCI

Primorec in Ljubljančana na oddihu v gorenjskih hribih 

Prav s kolesom oziroma natančneje, s Cannonodalovim e-bike lepotcem, je na Vogar prijezdil Samo iz Portoroža. Pa ne kar z Obale? ˝Seveda ne. Iz Jereke, kjer imamo družinski vikend. Pestro je danes na Vogarju. Gibanje Gremo v hribe poznam. Super projekt, čelado dol!˝ pa nam je kompliment namenil Primorec, ki zadnja leta hribe spoznava kot ˝kombinatorec˝. Gorsko kolesari tam, kjer je dovoljeno, pogosto e-kolo parkira ob kakšni koči oziroma na drugem varnem mestu in se nato višje odpravi peš. ˝E-kolesarjenje in pohodništvo je zanimiva kombinacija. Hitro pridem na visoko izhodiščno točko. Tako daljši izlet lahko opravim tudi takrat, ko je časa manj ali so dnevi krajši,˝ nam je pred spustom v dolino povedal Primorec, ki je navdušen nad Bohinjem in okolico. 

Enako velja za Darka in Pio iz Ljubljane, ki sta na oddihu v Bohinjski Bistrici. ˝Danes je zaradi muhastega vremena Vogar najin končni cilj. Dobro sva se okrepčala in odpočila. Morda počakava in pozdraviva še naše smučarske skakalce in skakalke, ki naj bi, kot sem opazil na njihovi Facebook strani, tudi prišli na vrh,˝ pa je bil s sobotnim skokom v hribe zadovoljen naš drugi sogovornik.   

Na vrh so skočili tudi Jerneja, Ema, Domen in Anže

In so prišli, naši #junakizime! Nekaj po 11. uri, ko je bila za planinci že prva serija nagradnih iger za lepe praktične nagrade. Ne preveč preznojeni, vrhunske športnice in športniki pač: Jerneja Brecl, Ema Klinec, Domen Prevc in Anže Lanišek. Najprej so se podpisali v našo Knjigo zaveze za strpno in solidarno družbo ter tako simbolično podprli plemenito gibanje njihovega sponzorja. Na igrivi, poučno - vzgojni delavnici za otroke društva SOS so se, kot pravi vzorniki, pridružili najmlajšim. Z njimi so popili čarobni napoj za pogum, podelili nekaj avtogramov in še več nasmehov za selfije #gremovhribe, ki so kmalu preplavili storyje in feede socialnih omrežij. Skratka, bilo je lepo. Hvala Jerneja, Ema, Domen in Anže. Dobili ste kar nekaj novih strastnih navijačev. Le pridno trenirajte, mi bomo navijali za vas!

Z našo mešano SloSki Nordic team skakalno ekipo smo se nekaj po 14. uri spustili v dolino. Mimogrede smo se ustavili še na razgledni točki, vzletišču za jadralne padalce. Razgled za milijon dolarjev!  Za piko na i pa še ekipna preizkušnja. Vas zanima kako so se odrezali? Skočite na to povezavo.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.